Fodrászverseny: Vágóhíd

  • - sisso -
  • 1997. november 27.

Lokál

"Európába tartunk, ugye, és ez a magyar fodrászok szakmai gyakorlatára nézve is fontos" - mondta Kókai Jánosné, az Országos Fodrász, Kozmetikus Ipartestület igazgatója. Nem sokkal ezután száz hajszárító berregett fel egyszerre a háttérben, hogy frizurákat főnözzön az európai egyesült frizuradivat nevében.
"Európába tartunk, ugye, és ez a magyar fodrászok szakmai gyakorlatára nézve is fontos" - mondta Kókai Jánosné, az Országos Fodrász, Kozmetikus Ipartestület igazgatója. Nem sokkal ezután száz hajszárító berregett fel egyszerre a háttérben, hogy frizurákat főnözzön az európai egyesült frizuradivat nevében.

Fodrász, kozmetikus szakmunkástanulók ifjúsági versenye, Kertészeti Egyetem

Az első körben nemcsak a kilátástalanul szemerkélő esőben folyamatosan érkező nézők frizurája volt nedves, de a modelleké is, mert versenyszabály, hogy kezdés előtt be kell vizezni a hajat, hiszen szárítani csak úgy érdemes. A vágáshoz való nedvesítés kérdésében egyelőre nemzetközi szakmai viták vannak. Miután kisorsolták a tükröket, minden versenyző fogta a maga kis ázott spánielszerű modelljét, és odavonszolta a számozott helyére. A vizes hajtól azért még látszott, hogy rendesen ki vannak sminkelve - egyébként a tél színeivel, ami Kókainé szerint idén az ősz színeivel egyezik meg. A sikeres metamorfózisért izgult mindenki a pástok mellett. A versenyző tanulók láthatóan tényleg úgy érezték magukat, mint az Ipartestületek Országos Szövetsége-osztályok első fecskéi, akik, ha a verseny sikeres lesz számukra, máris számos szakmai elismerést szerezhetnek, és talán még

a nagy Hajas is

felfigyel rájuk, aki egyelőre, mint zsűri, modellenként meg-megállva járkált a tükrök között. Hajas, akinek saját bevallása szerint Cindy a nőideálja, és nyilván százezer ilyen kis fodrászmutyit nevelt már fel, türelmesen beszélgetett velük a saját frizurakríziseiről, helytelenítette vagy helyeselte a barkóikat, interjúkat adott a jelenlevő összes médumnak, különös tekintettel a kulturális ajánlók riportereire, és közben nagyon udvariasan még csak meg sem rebbent a szempillája a borzasztó frizuráik láttán.

A leggyorsabb és leglátványosabb eredmény az úgynevezett kereskedelmi vagy kabinfrizura versenyszámban van. Ilyenkor vágni egyáltalán nem kell, nincs ütemes ollócsattogás, csak hajbeszárítás és hajjal való szöszmötölés, fixálgatás, lehelgetés tincsenként. Ez olyan frizura, amit még csak véletlenül sem sikerül senkinek otthon újra megcsinálnia, sőt már másnapra úgy elalussza, hogy az összes forgója végleg beáll az ellenkező irányba. Ám a fodrászoknak a gyakori mosás-szárításban rejlik

az igazi üzlet

Minderre végtelen harminc perc állt rendelkezésre, pedig előző este már stopperrel be lehetett gyakorolni a fürdőszobában egy tízperceset. Minden haj be van festve előre, hogy azzal már ne kelljen tölteni az időt, csak a neonszínek és a díszítés használata tilos, mert az elvonná a zsűri figyelmét a formáról, vagy túl elszállt lenne ahhoz, hogy ezen a versenyen értékelni lehessen. Az a fontos, hogy a frizura üzleti benyomást keltsen és minimum összhangban legyen a modell arckarakterével. Az összhang csak a babafejen elkövetett szalontechnikai bemutató versenyszámban nem fontos. Ott a dauercsavarás, gyűrűsítés, csatosítás és vízhullámosítás az értékelendő. Aki még nem látott ilyet, annak hihetetlen látvány a fodrásztanuló, aki csavarós babafejjel feszít a hóna alatt, illetve ugyanezt az ölében ringatja. A fotóriporterek azonnal ki is aknázták a dologban rejlő lehető legszellemtelenebb lehetőségeket.

Amint szárazba fordultak a hajak az élőkön, kiderült, hogy körülbelül kétféle festéstrend létezik így Európába menet, mégpedig a rozsdavörös szőkével melírozva és a fekete vörössel csíkozva. Ahogy a közönség haja száradt, arra is fény derült, hogy tulajdonképpen már mindenki, pontosabban mindenki fodrásza régen tisztában volt ezzel. A színes csíkok érdekes geometriai elhelyezkedéséből és a markáns sminkekből eredően nem is annyira üzletinek, mint inkább futurisztikusnak tűntek a kész fejek, bár a kettő között nincs is akkora ellentmondás. Amikor mozdulatlan beülésre kényszerítette a zsűri a modelleket, mindez már-már utópiába torkollott. Az a néhány fáradt rózsaszín és természetes barna megsemmisült. Talán még a megművelőik vállán pihenő, merev tekintetű csavarós babafejek jöhettek volna számításba konkurenciaként. Fél óráig járkált a zsűri, a modellek levegőt sem vettek, aztán megszületett a győztes, valamelyik igen mereven álló, túlfixált csoda, a jövő kreatív nőjének alakját formázva.

Aztán újabb

ollók és hajszárítók

indultak be, és ez így ment estig, egymás után talán hússzor is: fiú tanulók, lány tanulók, kabinfrizura, hordható frizura, strukturált frizura kategória, a modell haja vizesen a homloktól a fejbúb vonaláig szigorúan nyolc centi legyen, a fülek körül és a kontúroknál két centi, tarkón minimum három centi, marcell-vízhullám bemutatása húsz csavaróval és így tovább, elmélyedve a fodrászzsargon rejtelmeiben. A nyertes fésülők és vágók nemcsak szakmai tekintélyt szereztek jutalom gyanánt, hanem Wella hajszárító készletet is a hónuk alá a további hajszához.

- sisso -

Figyelmébe ajánljuk