A kormány sietett egy magánépítkezés segítségére Józsefvárosban

  • narancs.hu
  • 2020. május 19.

Lokál

Tavaly még a fideszes vezetésű kerület főépítésze is rossz ötletnek tartotta a Heinrich-udvar beépítését, mára zöld utat kapott a kormánytól.

A tervek szerint száznál több szállodai szoba és kétszer ennyi lakás épülne az Üllői út és a Mária utca sarkán lévő telekre tervezett Heinrich Passage-ban, amelyet az úgynevezett Heinrich-udvar be- és átépítésével valósítanak majd meg - írja a Józsefváros kerületi lap.

Az Iparművészeti Múzeummal szembeni L alakú telken a XIX. század végén épült fel a vaskereskedő Heinreich-család bérpalotája az Üllői út 32. szám alatt, egy többemeletes raktárépület a Mária utca 54. alatt és a két épület által határolt udvaron pedig egy emeletes raktárépületet. A szocializmus éveiben a VASÉRT tulajdonolta a helyet, később magántulajdonba került, cégek, kulturális intézmények használták. A komplexum 2011-ben állandó műemléki védelmet kapott.

Heinrich-udvar

Heinrich-udvar - az Üllői úti front

Fotó: Wikipedia/Globetrotter19

A legújabb tulajdonos, a 2018 októberében alapított Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. (HPI) viszont most a telken szálloda- és lakásépítést tervez, a korábbi bérlőket pedig a lap beszámolója szerint úgy kényszerítette távozásra, hogy előbb a bérleti díjukat emelte meg, majd szerződést bontott velük. Az építkezés még nem kezdődött el, a kerülettel azonban csak tavaly őszig egyeztettek a tervekről, ezután a HPI az építési engedélyezési eljárás szüneteltetését kérte a főváros kormányhivatalától.

A kerületi Tervtanács tavaly októberi ülésén a meghívott műemlékvédelmi szakember nem támogatta a tervet, mondván az nincs tekintettel arra, hogy műemléki épületek nem bonthatók el, a beruházó elmondása szerint viszont egy évvel korábban erre engedélyt kaptak, holott a Miniszterelnökség is arra hívta fel a figyelmüket, hogy műemléket nem bonthatnak el. A kerület akkori főépítésze, ma már állami főépítész Iványi Gyöngyvér az ülésen szintén a terv elfogadása ellen szavazott.

A kerület tavaly novemberben hivatalba lépő vezetését sem a műemlékekért felelős Miniszterelnökség, sem az építési engedélyeztetést végző – és azóta a volt kerületi polgármester, Sára Botond által vezetett – kormányhivatal, sem pedig maga a beruházó nem kereste meg, de decemberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megszüntette az udvaron lévő földszintes raktárépületek műemléki védettségét, vagyis ezeket már akár le is lehet bontani.

Bár az Üllői úti bérpalota és a Mária utcai emeletes raktárépület továbbra is műemléki védettséget élvez,

április végén Orbán Viktor kormányfő nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a magánberuházást,

a kerületi önkormányzatnak így már nincs beleszólása a folyamatba.

A kormányrendelet azt is kimondja, hogy az egymással szemközti homlokzatok között a „legalább 10 méter távolság biztosítása nem kötelező”, és a kerületi szabályozáshoz képest 20 százalékkal magasabb beépítési szintet is engedélyez. A kormányrendelet gazdaságfejlesztési célt és munkahelyteremtést említ a magánberuházás kiemeltté tételének indokaként.

A beruházásra létrejött részvénytársaság egyszemélyi tulajdonosa és vezérigazgatója Illés László, aki a nyilvánosan elérhető adatok szerint más cégben nem érintett, és szeptember óta tulajdonosa és vezetője a HPI-nek. A vállalkozást ekkor adta át neki Szabó Zoltán, Varga Mihály pénzügyminisztérium egyetemi kollégiumi szobatársa, a kerülettel folytatott októberi tárgyalásokon azonban a beruházó nevében még ő jelent meg.

Heinrich-udvar

Heinrich-udvar - a Mária utcai front

Fotó: Wikipedia/12akd

A HPI székhelye idén májustól pedig a Nemzeti Múzeum szomszédságában lévő Harmónia Palota, amely Szabó több vállalkozásának is székhelye, és amelyet Szabó feleségének cége üzemeltet.

A lapnak Rádai Dániel kerületi alpolgármester azt mondta, hogy az önkormányzat örülne minden értelmes beruházásnak, amely a műemléképületek helyreállítását célozza, de már az eddigi tervekből is arra következtetett, hogy a Heinrich Passage beépítése eltúlzott, funkciójában felesleges, és jelentősen megterheli az amúgy is forgalmas Mária-Üllői sarok környékének közlekedését.

Sátly Balázs, a Közösen Józsefvárosért frakció képviselője a testületi többséget adó képviselőcsoport nevében pedig azt mondta: érthetetlen, miképp lehet egy belvárosi hotel felépítése kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű, és azt ígérte a kerület lakóinak, hogy párbeszédet kezdeményez a beruházóval.

Sem a kerületi Fidesz-KDNP-frakció, sem a Heinrich Passage nem reagált a lap megkeresésére.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.