Jövő héttől leszállíthatják a vonatokról a maszk nélkül utazókat

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 9.

Lokál

A Volán és a MÁV járatairól is leküldhetik, akin nincs maszk.

Leszállítják a maszk nélkül utazókat szeptember 15-től a Volánbusz és a MÁV-Start járműveiről - tájékoztatta a Volánbusz szerdán az MTI-t.

"A hónap közepétől kizárhatóak az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-START és a Volánbusz járatain"

- tartalmazza a közlemény.

A vonatokon a kalauzok leszállíthatják a maszk nélkül utazókat, az autóbuszokra a sofőrök pedig fel sem engedik azokat az utasokat, akik nem takarják el az arcukat - tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy munkatársaik rendőri intézkedést kérhetnek, ha az utas megtagadja szája és orra eltakarását, nem veszi tudomásul a felszállás tiltását vagy az utazásból való kizárást.

A hatóság ilyen esetben szabálysértési eljárást kezdeményezhet, és 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendőrség emellett az autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon szúrópróbaszerűen ellenőrzi a maszkviselési kötelezettség betartását, szabályszegés esetén bírságot ró ki - ismertették.

A koronavírus-járvány miatt május 4. óta a közösségi közlekedési eszközökön mindenkinek kötelező az arc eltakarása maszkkal, sállal vagy kendővel, de korábban írtunk róla, hogy így is egyre többen utaztak maszk nélkül a Volán járatain.

Hiába intézkedhetnek a rendőrök, egyre többen utaznak maszk nélkül a Volánbusz járatain

Eddig nem tűnik sikeresnek a hatósági felügyelet. „Az elmúlt időszakban sajnálatos módon egyre többen utaznak maszk nélkül" - válaszolta a Narancs.hu megkeresésére a Volánbusz Zrt. A társaság pár hete közölte, hogy a nagyobb autóbusz-állomásokon ellenőrzi a rendőrség a közegészségügyi, járványügyi előírások - például a maszkviselési kötelezettség - betartását.

Most mindkét közlekedési társaság arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket.

A sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében azt javasolják az embereknek, hogy jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket, például a MÁV applikáció használatát.

A tájékoztatás szerint a MÁV-Start nemcsak az utasokat, hanem a fedélzeten dolgozó személyzetet is ellenőrzi, és munkajogi következményekkel kell számolnia annak a munkavállalónak, aki nem tartja be az utasításokat. Ugyanakkor a Volánbusz munkatársai sem térhetnek el az előírásoktól.

Mint arról korábban beszámoltunk, a BKK járatain 8000 forintra büntethető az, aki nem visel maszkot, a Volán járatai esetében pedig akár a sofőr is büntethető, ha maszk nélkül enged fel utasokat a buszra.

Figyelmébe ajánljuk