Koponyát találtak a katonák Szentes mellett

  • narancs.hu
  • 2024. május 29.

Lokál

A gyakorlótéri lövészárkot mélyítették.

Koponyát találtak a II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái kedden a Szentes melletti Hékéd2 nevű gyakorlótéren, a lövészárok tisztítása közben – közölte a helyi Koszta József Múzeum a Facebookon.

A honvédség értesítette a közgyűjteményt. A régészek a helyszínen még több csontot találtak, és azt is megállapították, hogy a leletek „régészeti korúak”, tehát nem egy bűncselekmény áldozatának maradványai kerültek elő. 

„A helyzet külön érdekessége és izgalma, hogy nagy valószínűséggel egy temető lehet a terület alatt, amelynek időtávja egyelőre a népvándorlás korától a honfoglalás koráig saccolható” – olvasható a bejegyzésben.

Az emberi maradványok egy dombháton kerültek elő. Mivel a műszaki ezred június közepén ott gyakorlatot tervez, a múzeum régészei addig szeretnék kibontani a teljes sírt és feltérképezni a lelőhelyet.

Előfordulhat, hogy a gyakorlótér alatt is szarmata temető van:

A címlapkép a szentesi Koszta József Múzeum felvétele

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk