Környezetbarát gyomirtással próbálkozik a főváros

  • narancs.hu
  • 2020. július 28.

Lokál

Egy speciális főzettel "megfőzik" a gyomokat.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. egy környezetbarát, új módszert tesztel a burkolatból kinőtt gyomok eltávolítására – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony azt írta, hogy ha sikeres lesz a teszt, akkor ezzel fogják kiváltani a Budapesten is használt glifozát nevű vegyszert.

Ez utóbbival kapcsolatban hamarosan jogszabályi tiltás lép érvénybe Európa-szerte, de eddig széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, ugyanakkor a méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta.

Karácsony Bardóczi Sándorra, a főváros főtájépítészére hivatkozva azt írja, hogy van egy angol módszer, ami "forró vízzel főzi meg a burkolatból kinőtt növényt, lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat, elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit. Hogy ez a forró víz hatékony legyen, ezért növényi olaj, szőlőcukor és keményítő, valamint víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely az így szigetelt védőburok alatt 2 mp helyett 18 mp-ig marad ennyire forró, s már képes megfőzni a szöveteket".

Hozzáteszi, a habosított keverék a minősítése szerint biokertészetekben is használható, és azonos árban van, mint a glifozátos keverék. A hab 10 perc alatt eltűnik, az alkotóelemei talajban tápanyaggá alakulnak, a megfőzött növény viszont 3 nap alatt összeroskad és atomjaira hullik szét.

Első körben a Városháza I. udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon próbálja ki a Főkert a módszert.

Figyelmébe ajánljuk