Kunsági gyógyfürdőtúra – Barna vízbe mártott testek

Lokál

Vannak helyek Magyarországon, melyeket a külföldi gyógyturisták mintha jobban ismernének, mint mi magunk. Ilyenek például a kunsági jódos vizű fürdők. Körkép.

Három megye kivételével jódban szegények az ivóvizeink. Az egyik e tekintet ben gazdag vidék a Kunság, ahol a mélyből feltörő, akár hetvenfokos forró gyógyvizek jótékony hatását fürdőkben is élvezhetjük. A harminc-harmincnyolc fokosra hűtött vizek kiválóak a jódhiány okozta pajzsmirigy-alulműködés kezelésére, de különleges összetevői reumatológiai megbetegedések, vérkeringési zavarok, idegrendszeri és nőgyógyászati panaszok enyhítésére és balesetek utáni rehabilitációra is alkalmasak.


Tiszaörs

A fürdőtelep a falu közelében található. 1932-ben, kőolajfúrás közben tört fel az alkáli hidrogénes, jódtartalmú, ötvenöt fokos víz, ezért csakhamar strandfürdőt építettek ide. Ha Tiszafüred felől érkezünk, Tiszaörsöt elhagyva balra lekanyarodunk a 34-es útról, végigmegyünk a fasorral szegélyezett keskeny bekötőn, ami a helyiek szerint már a hetvenes években is ugyanilyen csupafolt volt, és meg is érkeztünk. A bejárat mellett megcsodálhatunk egy kis, felújított templomot is, aminek meglepő mód egész nap nyitva a kapuja.

Bár a törzslátogatók szerint régen több fa, jobb étterem és pezsgőbb élet volt, elsőre így is olyan az egész, mint egy szeretettel ápolt víkendház kertje. Noha komolyabb felújításnak nincs nyoma, minden stílusos és családias. A gondosan nyírt rózsabokrok, a színesre festett gumiabroncs ülőkék, a juharfa törzsére szögelt óra, a kívül barna, belül citromsárga öltöző, aminek a bejáratán a függöny úgy lengedez a szélben, hogy az is belát, aki nem lát, végtelenül otthonos.

Három medence van. Az évtizedekkel dacoló sárga hullámlemezzel fedett termálos attól egyedi, hogy egy húszcentinként kilyuggatott bádog ereszcsatorna fut rajta körbe, amin folyamatosan csordogál a friss forró víz. Élményfürdő is van, ennél jóval újabb. A jódtól nagyon barna a víz, a két ücsörgős medencén kívül az úszóban is. A barna színű feszített víztükör a kékre festett antik startkövekkel elég érdekes kombináció.

Főként a büfésor felől nézve, ami ugyan már csak egy büféből áll, ám ez semmit nem von le az értékéből, sőt. Igaz, hogy búzasörből nem volt nekik annyi, amennyit rendeltünk, de így legalább kiderült, hogy van csapolt belga meggysörük. Állítólag a birkapörköltjük mindent visz – kár, hogy elfogyott.

Hogy teljes legyen örömünk, a strandot egyik oldalról úgynevezett parasztházsor övezi, amit a harmincas évekbeli kútfúrás felvonulóépületeiből alakítottak át, és ahol négy-öt ezer forintért kapni egyszerű, de a vályogfalnak köszönhetően igen hűs kétágyas szobát.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

 


Kunhegyes


Vonzereje, hogy a hőségriadóval egybekötött hétvégéket leszámítva viszonylag kevesen látogatják. Vagyis aki szereti a csendet, nyugalmat, annak kimondottan ajánlott. Alig vannak a két gyógyvizes medencében, a strand ékköve, a feszített víztükrű, jó hideg úszómedence pedig szinte üres. A füves, fás területen sem fenyeget a veszély, hogy a szomszéd strandlabdáját folyton a pokrócunkra fújja a szél.
Hogy miért kevesebb erre a látogató, több oka lehet. Talán túl sok a közelben a népszerű gyógyfürdő, ahol a jódos víz erősebb, a büfésor gazdagabb, mint itt. Pedig csak pár éve újították fel, vizei és helyiségei kimondottan takarosak, talán idő kell neki… Már ha attól jó egy strand, ha nagyobb a közönsége.

false

 

Fotó: kunhegyes.hu


Kisújszállás

Télen kellemesebb lehet, ugyanis kint csak úszó- és gyerekmedence van, a gyógyvizes rész teljesen fedett, és szellőzőablakokat se látni, ami eléggé fullasztóvá teszi a teret. De ha elengedtük a klausztrofóbiánkat, érdemes felfedezőútra indulni. 
Az egyik meleg vizes medence a néhai miskolci Augusztus 20. strandfürdőt juttatja eszünkbe, a nyugágyformájú elfekvő, amiben a pezsgőfürdőt élvezhetjük, annál kevésbé. De bent van egy csúszda is, egész nagy és kanyargós, ám ahhoz nem elég izgalmas, hogy az ember negyven fölött kimásszon a meleg vízből, majd megmásszon egy lépcsőt, hogy végül a gyerekmedencében kössön ki. Amúgy van finn- és infraszauna, gőzkabin, illetve valami „szaunaceremónia”, amit az itteni dolgozók oly csábítóan ajánlgatnak, mint egy „thai masszázst", amitől aztán mindenki berezel, és elvonul inkább a gőz homályába.
Említést érdemel még az a túlbuzgó alkalmazott fiatalember, aki már azért ránk pirít, hogy nem strand-, hanem utcainak látszó papucsban lépünk a fürdőbe. De aztán ő az, aki készséggel hozza a tájékoztatót a gyógyvizek összetételéről, s kalauzol, ha kell, ha nem. Érdemes figyelni rá, mert hátul van egy tó, ahol lehet csónakázni és pecázni.

false

 

Fotó: termalfurdo.hu

 

Karcag

Ha valaki tényleg gyógyulni szeretne, akkor itt kezdje – a víz nemcsak jódos, hanem erősen sós is. Állítólag régebben még sósabb volt, olyannyira, hogy a bőrön fehér lerakódás maradt, mint a tengervíztől. De most is csak annyira hígítják, hogy a s ó nem tegye tönkre teljesen a vízszűrő rendszert.
Aki mozgásszervi panasszal érkezik, itt azonnal, de tényleg azonnal érzi, ahogy múlik a fájdalom. Ilyen erős hatást még egyik víz se váltott ki, a velünk érkező Imre bácsiból se, akinek tulajdonképpen évtizedek óta mindene fáj. Egy helyi asszony azt mesélte, hogy jár ide egy ügyvéd hölgy, aki eladta fővárosi lakását és Karcagra költözött, mert bejárta az ország összes gyógyvizét, de ez hozta helyre a súlyos övsömörét.
A strand külső tere egyébként elég lepukkant, és úgy általában tele van cseppet sem praktikus elemekkel. Találkoztunk olyan hölggyel, aki saját bevallása szerint teleírta már a panaszkönyvet, de az is  jellemző, hogy az információs pultnál a „Mondja el véleményét” feliratú dobozka összevissza szakadt, szóval eleve romos, így mit is mondhatnánk.
Nemrég építettek egy fedett úszómedencét, amit a kinti gyógyvízből télen egy huzatos halálfolyosón átrohanva érhetünk el, ugyanezt most szaunának használhatjuk. A kinti három gyógyvizes medence egyike a megtestesült retró a nem túl barátságos kivitelből, a másik kettőt viszont – ezekben van a varázsvíz – felújították, árnyékolót tettek rá, van benne buzgár, nyakzuhany, még vízágy is. Tulajdonképpen ezért a két medencéért érdemes ide jönni.
Merthogy az étterem is megér egy külön bejegyzést a panaszkönyvbe. Legyen elég annyi, hogy noha a kerti asztalok a fürdőn belül vannak, az étterem csak kívülről közelíthető meg, aminek okát senki se tudja.

false

 

Fotó: termalfurdo.hu

 

Berekfürdő

Ha nem akarunk nagyot csalódni, de extra elvárásaink sincsenek, itt a helyünk. Öt gyógymedence működik, a jódos víz itt is igen erős, ráadásul van felújított gyerekmedence csúszdával meg egy kissé zsúfolt úszómedence.
Berekfürdő amúgy Magyarország egyik legrégebben működő gyógyvizű fürdője. A gyógyvizes kutat még a múlt század elején fúratta dr. Pávai Vajna Ferenc geológus, aki szerint „a bereki víz még a szoboszlóinál is jobb”.

Noha birkapörkölt nincs, a büfésor kimondottan hosszú, mindenki találhat magának valami strandkaját. Ami a helyet gasztronómiailag mégis valamelyest különlegessé teszi, az a fürdő közepén található fagylaltozó, ahol valami spéci szerkezettel fagyasztott gyümölcsökből helyben készítik a fagyit. A fagyiárus hölgynek álcázott orákulum elmondása szerint azzal szórakoztatja magát, hogy a vevők fagyievési szokásaiból a jellemükre következtet.

A strand olyan, mint egy park, ami kincs ezen a puszta vidéken. Még fürdőruhára vetkőzni se muszáj, elég, ha a hatalmas fák alatt hűsölhetünk, leürített aggyal, napszemüveg mögül lesve a lombok közt a bárányfelhőket. Késő nyáron mogyorót is szedhetünk, de annyira természetközeli a hely, hogy a verebek a törülközőkről csipegetik a morzsákat, és ha mozdulatlanok maradunk, talán még a kezünkből is esznek.

A bejárat előtti ivókútból érdemes vinni pár flakon gyógyvizet. Aki esetleg valami kevésbé zsibongó élményre vágyik, a szomszédos Pávai Hotelnek nagyon jó, saját kutas gyógymedencéi vannak, oda is be lehet menni fürdeni.

false

 

Fotó: berekfurdo.hu

 

ÁRAK

Fürdő      Felnőttjegy (Ft)    Nyitva tartás 
Tiszaörs          1000                       7–19 óráig, egész évben
Kunhegyes      1000                       8–20 óráig, május 1-jétől szeptember 30-áig
Kisújszállás     1200                      7–20 óráig, egész évben
Karcag            1400                      6–20 óráig, egész évben
Berekfürdő      1300                       8–20 óráig, egész évben

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.