Leesett az állványról és meghalt egy munkás az ELTE építkezésén

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 15.

Lokál

Az Index szerint nem voltak túl bizalomgerjesztőek a biztonsági körülmények.

Életét vesztette egy építőmunkás az ELTE Damjanich utcai épületének felújítása során, miután lezuhant egy körülbelül 4 méter magas, ideiglenes guruló állványról – írja az egyetem közleményében. „A baleset körülményeivel kapcsolatban az ELTE-t felelősség nem terheli, az épület felújításán dolgozó elhunyt a fővállalkozó alvállalkozójának alkalmazásában állt” – teszik hozzá.

A baleset helyszíne

A baleset helyszíne

Fotó: Index - Huszti István

Az Index a helyszínen - az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Központ épületénél – járva több ott lakótól is hanyag biztonsági intézkedésekről hallott. A járókelőket a törmeléktől védő építési háló a fotók tanúsága alapján sem épp egy életbiztosítás, ha egy nagyobb tégladarab esik rá, nem biztos, hogy kibírja. A lakók elmondása – és az újságírók tapasztalatai – szerint emellett a munkások sisakot sem viseltek.

A helyiek a zajra és a porra is panaszkodtak volna, de nem sikerült kideríteniük, ki az építésvezető, egyáltalán, melyik cég kivitelezi a felújítást. A különböző hatóságok és az egyetem az Index munkatársainak sem segítettek ebben, de a helyszínen munkába állított teherautó alapján úgy tűnik, a nyíregyházi Rózsaép Kft.-ről lehet szó.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Bányai Kelemen Barna hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.