Ma éjféltől megnyílnak a magyarok előtt a szlovák és cseh határok

  • narancs.hu
  • 2020. május 26.

Lokál

De csak maximum 48 órás tartózkodás engedélyezett és Csehországból nem lehet Szlovákián keresztül visszajönni.

Éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára – erősítette meg újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Kolozsváron, a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter elmondta: tegnap éjjel és ma reggel abban állapodott meg a cseh és a szlovák kollégájával, hogy éjféltől azon magyar, szlovák és cseh állampolgárok számára teszik lehetővé az országaikban való karanténmentes tartózkodást, akiknek a tartózkodása a másik ország területén nem haladja meg a 48 órát.

"Mi megengedjük a szlovákoknak, hogy 48 órát Magyarországon töltsenek karanténkötelezettség nélkül, a szlovákok ugyanezt megengedik a magyar állampolgároknak. Ugyanez van cseh-szlovák vonatozásban, és ugyanez lesz magyar-cseh vonatkozásban" – részletezte a miniszter.

A visszautazással kapcsolatban azonban vannak korlátozó intézkedések: amikor magyar állampolgár Csehországba utazik, azt a szlovákok megengedik, azonban a visszafelé utat már nem engedik meg a saját területükön, ezért azt Ausztria felé kell megejteni a magyar állampolgároknak. Ugyanez a helyzet a Magyarországról hazautazó csehek vonatkozásában is.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk