Ma országszerte 11 órakor tesztelik a lakossági riasztórendszert

  • narancs.hu
  • 2022. április 11.

Lokál

2+1 percen át szirénáznak majd. 

Mint ismert, a Belügyminisztérium egy országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztórendszert üzemeltet. Ez a MoLaRi-rendszer. A rendszeren időnként technikai próbát hajtanak végre a folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében. Ilyen próba lesz hétfő délelőtt is.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Hétfőn 11 órakor tesztelik újra a lakossági riasztó rendszert, ekkor indul a hangos üzemű (teljes körű) próba – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Bár az eredeti menetrend szerint március 7-én került volna sor a következő ütemezett próbára, akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt. A legközelebbi hangos próba szeptemberre van kiírva, most a márciusi elmaradást pótolják.

Az OKF tájékoztatója szerint a hangos üzemű (teljes körű) próbánál a következő történik:

Elhangzik a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják." Ezt követően azonnal leadják a szirénajelzést, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú hang. Ezután újabb szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják.” Majd ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző, amely kétszer fél percig tart, fél perces szünettel szakítják meg egyenletes hangjelzéssel. Végül pedig újabb szöveges rész következik: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Az OKF felhívja mindenki figyelmét, hogy valós riasztás esetén a szirénarendszerrel sugárzott szövegben nyilván nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

(OKF)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk