Hétemeletes irodaház épülne a Barba Negra helyén

  • narancs.hu
  • 2022. április 9.

Lokál

Még át kellene minősíteni a területet, de már a kormányhivatal előtt van az előzetes dokumentáció. 

Hétemeletes iroda- és parkolóház épülhet a Rákóczi híd budai hídfőjénél, ahol most a Barba Negra nevű szabadtéri szórakozóhely található – írja az Építészfórum.

A lap cikke szerint a Pest Megyei Kormányhivatal a napokban indította meg az építtető Budai Zöldsarok Kft. kérelmére a beruházásra vonatkozó környezetvédelmi hatósági eljárást, ehhez kapcsolódóan készült el az előzetes vizsgálati dokumentáció is, amiben részletesen írnak a projektről. A terveket az A4 studio jegyzi.

A hétemeletes irodaház pontos helyszíne a XI. kerületi Pázmány Péter sétány 4082/4-es helyrajzi számú, nagyjából 6820 négyzetméternyi területe. Itt jelenleg a Barba Negra nevű népszerű szórakozóhely működik, színpadokkal, kiszolgáló épületekkel, amelyek mindegyike ideiglenes, acélvázas, sátor- és pavilonjellegű, valamint konténerépítmény, így a bontási munkálatok a dokumentáció szerint nem lesznek jelentősek. 

A beruházás megvalósulásával a szórakozóhely megszűnik 

– áll az előzetes vizsgálati dokumentációban, amelyben részletesen írnak a projektről. 

Megnéztük a Budai Zöldsarok Kft. adatait az Opten céginformációs adatbázisban, mely szerint a 2011 óta létező cég fő profilja jelenleg éttermi szolgáltatás, a cég a Don Pepe-tulajdonos, Jászai Gellérttel is üzletelő Szatmári Gábor érdekeltsége volt, jelenleg részben Szatmári korábbi üzlettársa, Szmola Sándor, részben Szatmári lányai tulajdonában van, de van benne érdekeltsége a Valton-tulajdonos Varga Lajos Ernő egy cégének is. A Barba Negra Kft. korábban egyébként szintén Szatmári Gábor cége volt. 

 
A helyszín
Forrás: Építészfórum/Google Maps/Előzetes vizsgálati dokumentáció
 

A dokumentáció szerint a tervezett létesítményben többféle funkció kap helyet: a Duna felőli oldalról egy "irodaház jellegű" épületet húznak fel, amiben nagyméretű, egyterű irodák és kiszolgáló helyiségek, továbbá éttermi szolgáltatás is lesz; a parkolóházat pedig az irodaház mögötti oldalon, a hídlehajtó kanyarulatában építik. 

A kivitelezés várható időtartama 18 hónap, az építkezést 2022 4. negyedévében tervezik elkezdeni.

A 80 százalékos maximális beépíthetőség miatt a telken viszonylag kis zöldfelületet alakítanak ki az épület előtt, a minimális zöldfelület előírt mértéke 15 százalék. 

A terület jelenlegi besorolása "közösségi közlekedési rendszer területigényes létesítményeinek elhelyezésére szolgáló terület", vagyis egyelőre nem lehetne ide irodaházat építeni, de a helyi építési szabályzat módosítására irányuló rendezési kérelmet az építtető már benyújtotta az illetékes önkormányzatnak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk