Már megint büdös a szegedi Centrum-gödör

  • narancs.hu
  • 2024. március 3.

Lokál

Ismét panaszkodtak a város lakói az évtizedek óta beépítetlen teknő szagára.

Az RTL Híradója is rácsodálkozott Szeged belvárosában az évtizedek óta beépítetlen telekre, amelyet a helyiek a közeli áruház miatt Centrum-gödörnek neveznek. A riportban megszólaló szegediek most arról beszélnek, hogy máris büdös van, de nyáron még inkább, és borítékolható, hogy megint lesznek legyek is.

Ennek az az oka, hogy egykor elkezdődött az építkezés a telken, de abbamaradt az alap kimélyítésének fázisában. A gödör időről időre megtelik esővízzel, és vízinövények is vannak benne. Ha nem venné körül kerítés, és az emberek nem dobálnának bele üvegeket, más szemetet, műanyag széket, nyáron csónakázótónak, télen korcsolyapályának is lehetne használni. Korábban már tőkés récéket is láttak a vízben, és a helyi lap, a Délmagyarország évekkel ezelőtt biológust kérdezett meg arról, hogy milyen élőlények lakják be a belvárosi gödröt, és minek lehet nevezni ezt az élőhelyet. A biológus arra jutott, hogy ez egy roncstáj.

A riportban az egyik interjúalany arról beszél, most lett elegük a gödörből. Másoknak már jó ideje elegük van belőle, Facebook-csoport is született azzal a szándékkal, hogy sürgesse a probléma megoldását. Ez azért nehéz, mert a terület magántulajdonban van, és a tulajdoni lap jelzálog- és vételijog-bejegyzésekkel van tele.

A szeged365 szerint először egy lakásszövetkezet tervezett ide mélygarázst és áruházat, valamint lakásokat, de 1991-ben felszámolták a beruházót. A telek a Coop Szeged Zrt.-től 1999-ben a Belváros 2001 Kft.-hez került, amely szintén építkezést tervezett, de nem fogott hozzá, és bár 2010-ben a lap szerint kisajátíthatta volna a területet az önkormányzat, nem tette meg. 2014-ben az Igényes Otthon Kft. lett a tulajdonos, 2019-ben bejelentette, irodaházat és lakásokat, valamint mélygarázst magában foglaló házat épít, de ez az építkezés sem valósult meg. Mi több, két érintett cég ellen nyomozást indított a Szegedi Rendőrkapitányság, üzletszerűen elkövetett csalás gyanújával

A Centrum-gödör a szegediek iróniájának céltáblájává vált. Van, aki azzal a céllal hozott létre Facebook-eseményt, hogy legyen itt delfinárium vagy vízibicikli-akadálypálya, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig a városnapi rendezvények mintájára március 16-án Centrum Gödör Napot szervez. A megyei lap számontartja, dokumentálja, mikor fagy be, mikor olvad ki, a Szegedi emlékkereső oldalon összefoglalták az eddigi történetét. Ha valamilyen fórumon szóba kerül, bírálják a kialakult helyzet miatt az önkormányzatot, de az is felmerült már, hogy oda kellene adni a területet a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hátha ezt is beépítené.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk