Márciusban is rekordokat döntött a biciklis forgalom Budapesten

  • narancs.hu
  • 2021. április 6.

Lokál

2020-ban 15 százalékkal több kerékpározót mértek, mint 2019-ben.

Márciusban is rekordokat döntött a biciklis forgalom Budapesten - írja a Magyar Kerékpárosklub keddi közleményében, amit Facebook-oldalukon is megosztottak.

Az elmúlt hónapban is összesítették a biciklis forgalom méréseit a BKK öt, bicikliutakon telepített, nyilvános adatokat nyújtó számlálóinak mérései alapján. Mint írják: "minden összevethető mérőhelyen többen kerékpároztak, mint tavaly márciusban. A budai rakparton, az Árpád hídon és a Hungária körúton vezető bringaúton rekordokat döntött a bringás forgalom, ezeken a helyeken nem mértek még ennyi kerékpározót márciusban. Munkanapokon és munkaszüneti napokon egyaránt nőtt a havi átlagos kerékpárforgalom."

Az Árpád hídon például 42 847 kerékpározót mértek márciusban, ami 25 százalékos növekedés a tavaly márciusihoz képest. A Bem rakparton 24 százalékkal, a Hungária körúton 19 százalékkal, a Múzeum körúton pedig 21 százalékkal többen bicikliztek, mint az elmúlt év hasonló időszakában - áll a közleményben.

Hozzáteszik: tavaly április óta – a kijárási korlátozások szigorítása ellenére is - növekszik a kerékpáros forgalom a legtöbb fővárosi mérőponton. 2020-ban 15 százalékkal több kerékpározót mértek, mint 2019-ben, a növekedés pedig még télen is folytatódott.

"Ennek egyik oka lehet, hogy sokan a távolságtartásra alkalmas kerékpározással igyekeznek elkerülni a fertőzéseket. A bicikli engedélyezett szabadidős lehetőség is maradt az engedélyezett programok szűkülése mellett. Az új kerékpársávok és a rakpart hétvégi megnyitása is sokaknak vonzóbbá tehette a kerékpározást, ugyanis felmérések szerint a magyarok szívesen ülnének többet biciklire, ha növekedne a bringasávok és utak hossza."

A Magyar Kerékpárosklub azt javasolja, hogy folytatódjanak a gyors és olcsó kerékpársáv-fejlesztések, a posztban felsorolják, mely utcák esetében kellene folytatni a fejlesztéseket.

Figyelmébe ajánljuk