Medvét láttak Komárom-Esztergom megyében

  • narancs.hu
  • 2024. október 15.

Lokál

A Budapesttől mintegy órányira fekvő Bajóton többen is észlelték a medvét, de lábnyomokat nem találtak a vadászok. 

"Nemrég kaptuk a hírt, hogy Szentkereszten az erdőben és a pataknál MEDVÉT láttak. Kérünk mindenkit, hogy amíg nem tisztázódik a helyzet, a legnagyobb körültekintéssel járják az erdőt. Illetve függesszék fel egy kis időre a kirándulást, gombászást stb." – tette közzé a Facebookon hétfőn a Komárom-Esztergom megyei Bajót község önkormányzata. 

Bár egyre gyakoribbak a medveészlelések Magyarországon, az elmúlt években újra és újra bizonyítottan feltűntek az állatok északon, elsősorban Pest, Nógrád és Heves megye területén, Komárom-Esztergom megyében azért ritkábban fordultak elő. 

A megyei lapok beszámolója szerint szeptember végén a Hajdú-Bihar megyei Nyírmártonfalvánál és Borsodszentgyörgynél is járt egy kifejlett barnamedve,  majd október elején a Nógrád megyei Mihálygergye környékén találtak medvenyomokat. A Szlovákiából átjáró medvék jó úszók, így a Börzsönyből a Dunán és az Ipolyon akár át is tudnak kelni, így juthattak akár a Budapesttől mintegy órányira északnyugatra fekvő Bajótra is. 

Az azonban még nem biztos, hogy tényleg jár arra medve: Tóth Zoltán polgármester kedden a település Facebook-oldalára azt írta, hogy bár több egymástól független bejelentés is érkezett, hogy Péliföldszentkereszt környékén reggel és nap közben több alkalommal is megjelent egy medvére hasonlító állat, a vadásztársaság hivatásos vadásza és a szintén vadász polgármester nem talált medvenyomot a területen. Hozzátette, ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy az észlelések nem voltak valódiak, ezért mindenkit arra kért, hogy legyen körültekintő és minden szokatlan dolgot (közvetlen találkozás, lábnyom, stb.) haladéktalanul jelezzenek az önkormányzat, a rendőrség, vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park felé. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk