Megdőlt a csapadékrekord, további zivatarok várhatók

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. augusztus 2.

Lokál

Égszakadás, földindulás.

Zivatarveszély miatt szombatra is az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Emellett Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: péntek éjfélig, esetleg szombat kora hajnalig több helyen - egyre inkább a Dunától keletre, elsősorban az ország középső sávjában - 20 milliméternél is több csapadék hullhat, egyes helyeken 40 milliméter feletti mennyiség is előfordulhat.

A felhőszakadás mellett, kezdetben az ország déli határához közeli részén a zivatarhoz viharos szél és nagy méretű jég társulhat.

Az éjszaka további részében a középső országrészben és keleten újabb intenzív záporok, illetve zivatarok alakulhatnak ki, egy-egy helyen jelentősebb mennyiségű csapadékkal, esetleg felhőszakadással.

Szombaton délután, este elszórtan, főként a középső és keleti területeken fordulhat elő zivatar, néhol erős szél kíséretében.

Az előrejelzés szerint szombat hajnalban 14-18 fok lesz, napközben pedig 23-27 fokig melegszik a levegő.

Csapadékrekord dőlt meg augusztus első napján

Augusztus első napján megdőlt a napi csapadékrekord - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a honlapján, ahol további jelentős esőzésekre figyelmeztetnek.

Kifejtették: mostanáig az augusztus 1-jei napi csapadékrekord 100,8 milliméter volt, amelyet 1937-ben Bakon mértek. Most augusztus első napján az intenzívebb zivatarokból néhány helyen 30-80 milliméter esőről érkezett jelentés.

Az új rekordot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Bükkzsércen regisztrálták, ahol 110,6 milliméter csapadék hullott.

Megjegyezték azt is, hogy idén ez már az 5. alkalom, hogy 100 milliméter feletti csapadékösszeggel napi rekord dől meg Magyarországon.

MTI

 

Figyelmébe ajánljuk