Méhésznek állna? Siessen, idén tanulhatja utoljára a szakmát!

  • 2020. január 21.

Lokál

A kutyakozmetikusoknak és targoncavezetőknek is leáldozott.

Idén lép életbe az új Országos Képzési Jegyzék, amely alaposan rostálást végzett: az eddigi 760 OKJ-s szakmából kevesebb, mint 200 élte túl a reformot. Több népszerű szakma ezután csak iskolarendszerű képzésben lesz majd megszerezhető - ilyenek az érettségire épülő szakképzések is. Olyanok is akadnak szép számmal, amelyek sem iskolarendszerben, sem felnőttképzésben, sem egyéb formában nem választhatók majd, és nem is lettek összevonva más képzésekkel - ezeket egyszerűen kitörölték. Így járt többek között az ingatlanközvetítő, a targoncavezető, a kutyakozmetikus, a magánnyomozó, vagy épp a méhész is.

A változtatás több kérdést is felvet, akadnak ugyanis olyan eltörölt szakmák, melyek betöltését jogszabály írja elő - ilyen a társasházkezelő, vagy a tűzvédelmi előadó is. Utóbbit egy 2015-ös törvényrendelet szerint iskoláknak, óvodáknak, idősotthonoknak, szállodáknak, irodaházaknak, illetve ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző, több mint 100 főt foglalkoztató cégeknek is kötelező foglalkoztatniuk. A jövőben közös képviselő sem lehet egy hétköznapi társasházi lakos: a tisztség betöltését ezután képesítéshez kötik.

A folyamatosan pusztuló méhpopuláció miatt egyre fontosabbá válik a méhészek szerepe, ügyüket azonban nem igazán szolgálja, hogy eltörlik a szakma képzését. Más, most megszüntetett OKJ-s szakmák azért voltak népszerűek, mert könnyen megszerezhetőek, a munkaerőpiacon mégis hamar el lehetett velük helyezkedni: ilyen volt a PLC programozó, vagy épp a személy- és vagyonőr képzés.

Via 24.hu

Figyelmébe ajánljuk