Hely

Mennyország

  • Pócs Gergely
  • 2017. október 21.

Lokál

A Szent György-hegyen kevés a turistaút, de sebaj, az egész bejárható néhány órán belül akkor is, ha jelzések hiányában eltévedünk. Itt található a Mennyország (nem, nem az a mennyország), melynek létrejötte a túrázóknak köszönhető: a tulajdonos szerint a háza mellett elhaladó kirándulók egymás után estek be hozzá, és mit tehet ilyenkor a jó házigazda? Természetesen fröccsel kínálja meg a beesőket, akik távozóban szívesen kifizették volna a fogyasztást. Hát, így kezdődött.

A Mennyország egy teraszos elrendezésű kert, balatoni kilátással. Kerthelyiség a Szent György-hegy oldalában. Egy apró lakóház mellett lehet bejutni, a házban hosszú hajú alak üldögél, mintha a hetvenes évekből maradt volna itt. Halk metálzenét hallgat, és rögtön leültet egy asztalhoz, amin egy tálkában lila hagyma, egy fatálcán pedig kézműves szappan található. Az előbbi elfogyasztható, az utóbbi megvásárolható. Aki hozott magával valamit, nyugodtan megeheti, de ha kérjük, a házigazda kihozza azt, amije épp van. Annyit lehet enni, amennyi jólesik. Nekünk juhtúró, sonka, sült kolbász, mangalicazsír, paradicsom és hidegen sajtolt olaj jutott. A helyi bor és a saját főzésű sör önmagában is jó, nem csak a kilátással együtt élvezetes, bár kétségtelen, hogy úgy a legjobb: a teraszról belátható a Balaton partja, Badacsonytól a szigligeti várig.

Az étel szabadáras, az italok ára szabott, de önbevallás alapján kell kifizetni azokat is. Miután házigazdánk kihozta a bort és a húsz-egynéhány különböző szörpöt, mindenki kedvére, magának tölt, nincs ellenőrzés. Fizetés után mégis mindenki – vevő és eladó is – elégedett.

A Szent György-hegy oldalában, a Kéktúra útvonalán

Figyelmébe ajánljuk