Milliárdokat áldozna Ausztrália a Nagy-korallzátony megmentésére, de későn kaptak észbe

  • narancs.hu
  • 2018. április 29.

Lokál

Átfogó tervet vázolt fel az ausztrál kormány vasárnap, amely szerint 500 millió ausztrál dollárt, vagyis kb. 97,7 milliárd forintot költenének a Nagy-korallzátony megmentésére.

Az összeg nagyobb részét vízminőség-ellenőrzésre és -javításra fordítanák, de támogatnák a partvidéken élő farmereket is, hogy kevesebb vegyszert használjanak a gazdálkodásaikhoz. Emellett irtanák a korallal táplálkozó töviskoronás tengeri csillagokat is.

Ráadásul több millió dollárt költenek olyan kutatásokra is, amelyek ellenállóbb korallfajtákat igyekeznek kitenyészteni, amik nem halnának el a melegedő és savasodó tengervízben.

Szakértői körökben mérsékelt öröm fogadta a bejelentést, ennél ugyanis sokkal többet kellene tenni a zátony megőrzéséért. Csak az utóbbi néhány hónapban ugyanis több száz kilométeres részek haltak el a Nagy-korallzátonyból.

Több tanulmány is nyilvánvalóvá tette, hogy a Nagy-korallzátony romlása a globális felmelegedés megállítása nélkül pedig lényegében visszafordíthatatlan.

Az ausztrál kormányt ezért kritika is bőven éri, mondván, ha olyan fontos a zátony megmentése, miért nem lépnek fel a szén és a többi fosszilis tüzelőanyag használata ellen, hogy csökkenjen az üvegházhatást okozó káros anyagok kibocsátása.

Köztudott ugyanis, hogy Ausztráliában továbbra is állami támogatásban részesül a szén- és gázkitermelés.

(New York Times via 444.hu)

Figyelmébe ajánljuk