Nő a légszennyezettség, két településen már veszélyesnek minősítették a levegőt

  • narancs.hu
  • 2020. január 9.

Lokál

További öt településen pedig egészségtelen volt a levegőminőség.

Többfelé nőtt a légszennyezettség, két település levegőjét már veszélyesnek minősítették a magas szállópor-tartalom miatt - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön a Facebook-oldalán.

Szerdán veszélyes volt a levegő minősége Putnokon és Sajószentpéteren. További öt településen egészségtelen volt a levegőminőség a Levegőhigiénés Index alapján:

  • Kazincbarcikán,
  • Kecskeméten,
  • Miskolcon,
  • Nyíregyházán,
  • és Tökölön.

További 16 helyen kifogásolt volt a levegőminőség, azaz a kisméretű aeroszol részecskék koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket.

Veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges emberek is tüneteket tapasztalhatnak úgy, mint a köhögés, a légúti irritáció vagy a könnyezés.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ezért nem javasolja az érintett településeken élőknek a hosszabb szabadban történő tartózkodást. Azt írják, "az idő jelentős részét töltsük beltéri környezetben, azonban a rendszeres, rövid ideig tartó szellőztetésről ne feledkezzünk meg."

A légszennyezés nem csak a légzőrendszert terheli meg, hanem a szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros hatással bír rövid és hosszú távon egyaránt. A kültéri légszennyezés csökkentése érdekében kerülni kell a helytelen fűtési módon alkalmazást és célszerű a tömegközlekedési módokat előnyben részesíteni a saját gépjárműhasználattal szemben.

Az NNK szerint a következő napokban jelentős javulás nem várható a meteorológiai előrejelzés alapján.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?