Oltják a 16-18 éves krónikus betegeket a Heim Pál kórházban

  • narancs.hu
  • 2021. április 14.

Lokál

A kórház orvosa szerint várhatóan már nyáron beolthatják a 12–16 év közötti gyerekeket.

"A 16–18 év közötti krónikus betegeinket a kórházban már elkezdtük oltani, és várhatóan a következő időszakban a 12–16 év közötti gyerekekre is alkalmazható lesz nálunk a védőoltás”, mondta Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet gyermekgyógyász professzora, Szabó László a közmédiának, vette észre a hvg.hu. 

Az orvos bízik benne, hogy a nyári időszakban már az egész gyermekekkorosztályt tudják majd oltani.

Szabó arról is beszélt az interjúban, hogy korábban az általuk felvett gyerek átlagos vírusfertőzésnek megfelelő tünetekkel vészelték át a koronavírus okozta betegséget, de a harmadik hullámban súlyosabb lefolyású esetekkel találkoznak.

Hivatalosan eddig Magyarországon csak 18 évnél idősebb személyeknél alkalmazták a vakcinákat, ugyanakkor a kormányzati tájékoztató honlap infromációi szerint a Pfizer oltóanyagának alsó korhatára 16 év.

Nemrég az Izraeli Gyermekorvosok Szövetsége azt javasolta, hogy az országban kezdjék meg a 12-15 év közöttiek beoltását koronavírus ellen, szintén a Pfizer oltóanyagával.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg?