Demeter Szilárd gondolhatja újra a Bem Rockpartot

  • narancs.hu
  • 2021. április 13.

Lokál

Korábban Andrássy-múzeumot terveztek az épületbe, gyorsan kidobták a terveket. 

Andrássy Emlékmúzeum helyett a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. költözhet a budai Duna-parton álló egykori Andrássy Palotába - írja az Átlátszó. 

A Bem rakpart 6. alatti Andrássy Palota egy része társasház, másik felében tavaly év végéig az I. kerületi művelődési ház működött, az épületrészt viszont a kerület 2019. előtti vezetése eladta a magyar államnak, a mostani polgármester, V. Naszályi Márta szerint a piaci árnál jóval kevesebbért, 895 millió forintért. 

Az épületben a közelmúltig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projekt keretében egy Andrássy Emlékmúzeumot terveztek létrehozni.

Egy tavaly decemberi kormányrendelet azonban az épület művelődési ház részét a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. vagyonkezelésébe adta, a rendelet már egy “alternatív zenei műhelyek múzeuma és könnyűzenei központ” kialakításáról szólt.

Arról, hogy az Andrássy-múzeum ötlete már a múlté, az épületet egykor tulajdonló család leszármazottait sem értesítették, pedig ők 2018-ban aktívan részt vettek a tervek kitalálásában. A projektre némi pénz is elment már: a bemutatni tervezett családi iratokat a Magyar Nemzeti Múzeum az Andrássy Gyula Alapítvánnyal együttműködve 30 millió forintból digitalizáltatta, az emlékmúzeum kialakításának tervezésével pedig egy építész irodát is megbíztak, és ezekre a munkákra is elment 6 millió forint.

Demeter Szilárd az Átlátszó korábbi kérdéseire azt válaszolta, hogy "a vonatkozó kormányhatározat értelmében március végéig kell elkészítenünk a szakmai koncepciót", azt ugyanakkor elárulta, hogy az épület

"az igényes rockzene, jazz, mesterkurzusok befogadóhelye, Cseh Tamás Archívum, kiállítóhely, irodalom és zene találkahelye stb." lesz, valamint "a legendás Bem Rockpart megidézése, egyben újragondolása".

A kormány közben törvényjavaslatot nyújtott be a "Magyar Kultúráért Alapítvány létrehozásáról, valamint a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére történő vagyonjuttatásról", eszerint az újonnan létrehozott Magyar Kultúráért Alapítvány lesz a tulajdonosa a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft-nek, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft-nek és a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit kft-nek, így az ezekhez kerülő ingatlanoknak is.

Az Átlátszó arról is ír, hogy az épület Dunára néző dísztermét szeptembertől decemberig a hobbi rockrenészként is ismert ügyvéd, Kosik Kristóf (akinek irodája korábban Habony Árpádot is képviselte) bérelte ki, havi százezer forintért. A bérleti szerződést a művelődési ház akkori vezetőjeként jegyző Megyesi Anikó a lap információi szerint Lipótváros jelenlegi fideszes polgármesterének, Szentgyörgyvölgyi Péternek a volt felesége. 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?