Babák & patkányok – Párizs 6 lépésben

Lokál

Nemcsak kaviár nem kell mindig, de a jól bevált turistalátványosságok sem. Egy patkányirtó szaküzlet, egy babamúzeum, egy könyvkereskedés és egy kitömött állatoktól roskadozó szalon – ez a mi párizsi, városnéző ajánlatunk.

Patkányfogó

false

 

Fotó: Köves Gábor

Nincs is jobb, mint kitömött patkányokkal kezdeni sétánkat – elvégre Párizs a fény és a patkányok városa. Utóbbiakból mintegy 8 millió tartózkodik papírok nélkül a Szajna partján és a helyi szemétkupacokban. Az ellenük vívott harc fontos bástyája ez az 1800-as években megnyitott szaküzlet, amely mivel mással is hívná fel magára a figyelmet, mint egy kiadós patkányirtás áldozataival.

false

 

Fotó: Köves Gábor

A párját (és patkányát) ritkító kirakat igazi turistalátványosság, felnőttek és gyermekek egyaránt el-elálmélkodnak a kirakatrendezés eme – megkérdőjelezhető ízlésű, de zsákbamacskát nem áruló – csúcsteljesítményén (zsákbamacskát valóban nem árulnak). A tárlat ingyenes, bent igazi bolt működik, patkányfogók, vipera elleni szerek, kitömött állatok és rovarirtók széles választékával. Bekeretezett, halott skorpióval már 53 euróért megdobnak – a hülyének is megéri.

false

Destruction Des Animaux Nuisibles – 8 rue des Halles

Shakespeare and Company

false

A Szajna-parti patkányoknak komoly irodalmi hagyományaik vannak, már Victor Hugo is megemlékezett róluk A nyomorultakban, de felbukkannak (és felfordulnak) Fred Vargas népszerű krimijében, a Messzire fuss, soká maradj! című marhaságban is. És máris megvan az átkötés következő állomáshelyünkhöz: szívből ajánljuk mindenkinek a Szajna-part könyvkereskedelmi turistalátványosságát, az angol nyelvű kiadványokban verhetetlen, de anekdotákban és irodalmi jövés-menésekben is gazdag (lásd írásunkat) Shakespeare and Company könyvesboltot.

false

Vigyázat, januárban leltároznak, ilyenkor sok turista marad hoppon, de a kirakat kitömött hollóját (jelentős Poe-kultusz nehezedik a boltra) így is sűrűn fényképezik. A leltár miatt kívül rekedteket a Szajna-parti könyvesstandok kárpótolhatják. A Série noire fekete-sárga krimisorozatának lecelofánozott darabjai között még ilyenkor, télvíz idején is jóízűt lehet turkálni; Lawrence Block 5 euró, Chester Himes 6, de természetesen Maigret és Vargas is kapható.

Shakespeare & Company – 37 rue de la Bûcherie

Rue Dante – a geekmennyország

false

Sosem másztuk meg a Notre Dame 387 lépcsőfokát, mert azt a temérdek időt, amit e gótikus csoda bejárásával tölthettünk volna, a közelben lévő rue Dante képregényboltjaiban töltöttük. Egyesek szemében ez a pokol (alighanem a pokolszakértő Dante is így vélekedett volna), a geekek számára viszont nincs is ennél kívánatosabb mennyország.

false

Megszámoltuk: az utcában nem kevesebb, mint 10 bolt szédíti a műfajra fogékonyakat, a mangától Tintinig, a belga–francia iskolától az amerikai szuperhősökig, Chewbaccától Sartre-képregényig, a figuráktól a festményekig, Proust-comicstól Batmanig szinte minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere, néhány saroknyi távolságban.

false

Természetesen van kizárólag titkos-tiltott-tűrt filmekre specializálódott szaküzlet is, ahol Erich von Stroheim arcképétől a snuff filmekkel foglalkozó kiadványokig, a naziploitation filmektől (lásd írásunkat) a VHS-korszak gyöngyszemeiig, viking amazonos plakáttól a hetvenes évek veretes pornóklasszikusaiig, a Trash sorozat Necroporno című darabjától a Trash sorozat Bloodfist című darabjáig minden, de tényleg minden kapható.

Metaluna Store – 7 rue Dante

Taxidermia

Elég a vérből és az egyéb műfaji mocsokságokból, nézzünk kitömött vadállatokat békés, decens környezetben. Nincs is alkalmasabb hely e célból, mint a Deyrolle, a taxidermia elegáns párizsi fellegvára.

false

A szalonnak is beillő boltot csak annyi különbözteti meg a környék elegáns divatszaküzleteitől, hogy az emeletén nem elegáns kiskosztümök, hanem többteremnyi preparált állat – többek között egy szerencsétlenül járt medve, egy oroszlán, egy vaddisznó és egy zsiráf –, valamint gazdag bogár- és lepkegyűjtemények sorakoznak.

false

Az egész úgy fest, mint egy iskolai szertár és egy őrült tudós szentélyének egyszerre lenyűgöző és ijesztő egyvelege. Pedig csak egy ártalmatlan bolt ez, ahová bárki félelem nélkül benyithat – látogatásunkkor egyetlen nézelődő arca sem tükrözött félelmet. A Deyrolle patinás kereskedés az Armani-szaküzletek és Yves Saint Laurent-lerakatok közelében, melyet a patkányirtókkal nagyjából egy időben, 1831-ben nyitottak.

false

Természetesen vásárolni is lehet, 3 ezer euróért már egy óriás teknőspáncélt is hozzánk vágnak, egy kitömött marabu már 4500-ért lakásunk dísze lehet, egy szemkápráztató lepkegyűjteményért pedig közel 5 ezer eurót kell kipengetni. A bolt maga viszont teljesen ingyen látogatható.

Deyrolle – 46 rue de Bac

Babaház

false

 

Fotó: Köves Gábor

Sétánk utolsó állomása legalább annyira félelmetes, ha nem rémisztőbb-lenyűgözőbb, mint a taxidermiabutik. Ez a párizsi babamúzeum. Úgy tűnik, a világ összes játékbabáját itt helyezték nyugalomra, s lefogadjuk, villanyoltás után mind életre kelnek a halott tekintetű babák, és Az elveszett gyerekek városa 2 castingjára vagy a Chucky átka folytatására gyakorolnak.

false

Van, aki elveszett ifjúságát keresi itt, de beesnek igazi gyerekek, sőt beesnek javításra váró babák is. Merthogy a babamúzeumban (a hozzá tartozó ajándékbolt melletti műhelyben) megtekinthető egy sehol máshol nem látható mesterség, a babaszerelő néhány utolsó, szerelni bármikor kész példánya is.

false

 

Fotó: Köves Gábor

Ottjártunkkor két sürgősségi esetnek is tanúi voltunk: babájukért aggódó, meglett párizsiak hozták be szeretteiket a felépülés reményében.

Musée de la Poupée – quartier Beaubourg, Impasse Berthaud

Rohmer klottgatyában

Sétánkban nemcsak az a jó, hogy egy délelőtt alatt teljesíthető, és majdnem ingyen van (egyedül a babák fizetősek), de a tetejében még igazán haszontalan is, hiszen egyetlen komoly múzeumot és épülésünkre szolgáló épületet sem érintettünk. Ajánlataink közül az utolsó utáni a bárhol, bármikor megkezdhető és bárhol, bármikor felfüggeszthető, teljesen céltalan séta, melynek során mindig szembejön valami haszontalan, de örömteli látványosság. Például a legfranciább francia filmrendező, Eric  Rohmer tornagatyás képe egy párizsi könyves kirakatban.

false

 



Figyelmébe ajánljuk