Perzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben

  • narancs.hu
  • 2023. március 8.

Lokál

A fajnak szabadon legeljebb ezer példánya él, állatkertekben száz, közülük három Miskolcon.

Január 25-én született, de csak most mutatták be a Miskolci Állatkert új perzsa leopárdját. A hathetes, hím kölyök átesett az első állatorvosi vizsgálaton, megkapta a kötelező védőoltásokat, az azonosítására szolgáló mikrochipet. Március 15-én a látogatók szavazhatnak majd arról, mi legyen a neve.

Az állatkert közleménye szerint az első perzsa leopárd, Tareca 2012-ben érkezett Miskolcra a Lisszaboni Állatkertből.  Az európai tenyészprogram keretében tavaly kapott párt: Azhar tavaly került Magyarországra, Augsburgból. Első kölyküket az anya nagyon gondosan nevelte, és az első hetekben csak a leopárdok gondozói láthatták a kispárducot. Már nem csak anyatejet eszik, a húst is megkóstolta.

Leopárdok Afrika déli részétől a Távol-Keletig sokfelé előfordulnak, több alfajt is megkülönböztet a tudomány. A legnagyobb termetű alfaj, a perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor), szabadon már csak legfeljebb ezer példánya élhet. A megmentésük érdekében elindított tenyészprogram révén Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben még száz egyed él, közülük most már három Miskolcon. 

 
Perzsa leopárd született a miskolci állatkertben. Fotó: Vajda János / MTI
 

  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk