Rudolf herceg blogja - Tied a lekvár!

  • Urfi Péter
  • 2009. június 18.

Lokál

Herceghalom az enyém! - hirdetik óriásplakátok a fővárosban. A reklámozott blog arról tudósít, hogy egy bizonyos Rudolf herceghalmi birtokai visszaszerzéséért küzd. A kedves viccnek tűnő médiahack azonban komoly indulatokat kavar, és etikai kérdéseket is felvet.

A történet szerint Erbeheim Somoskay Rudolph Miksa herceg Argentínában született. Nagyapja halálos ágyánál megesküdött, hogy Herceghalom újra a családé lesz, ezért érkezett pár hete Magyarországra, életében először, titkárával, Tivadarral és Miguellel, az operatőrrel. Levélben fordult Sólyom Lászlóhoz, a földhivatalhoz és a polgármesterhez, és kifejezte igényét egy autonóm hercegség megalapítására (utóbbi kettőtől kapott is - egyelőre elutasító - választ). Követelései között szerepel továbbá a herceghalmi himnusz és zászló elismerése és tisztelete, a kilenced bevezetése, és mindenekelőtt az "első éjszakai jóga" visszaállítása. Kívánatos lenne továbbá, "hogy az újságok és a médiákok is foglalkozzanak" a nemes üggyel. A rudolfherceg.blog.hu-n a rontott magyarságú, néhol kifejezetten találó nyelvi humorú, de sokszor következetlenül hibás bejegyzések mellett a faluban forgatott videók is szerepelnek. A felvételek szereplői között vélhetőleg helyi lakosok is vannak, amint éppen beszolgáltatják a terményt, az iskola lerombolása ellen tiltakoznak (az új hercegi kastély épülne a helyére), vagy belépnek a hercegi határőrségbe.

A blog és más, kapcsolódó cikkek kommentjei változatos képet mutatnak. A legtöbben elképzelhetetlennek tartják, hogy ez sikerülhet, de sokan szurkolnak, míg mások azt hangoztatják, hogy aki nem tud helyesen írni, az ne akarjon magyar lenni (sic!), illetve aki a bajban itt hagyta az országot, az most se követeljen semmit. Van, aki Habsburg György politikai szerepvállalására utalva az arisztokrácia visszatérésétől tart. Természetesen hamar felmerült a gyanú, hogy ez így, egy az egyben talán mégsem igaz, talán valami pihent egyetemista agyszüleménye. De elég az igen költséges óriásplakátokra gondolnunk, hogy ezt a lehetőséget elvessük. Viccnek azért durva lenne.

Leszállok

A Szívlapát blog gyorsan meg is találta, ki alakítja Rudolfot. Horváth Andor több fővárosi színházban is játszó fiatal színész. Telefonját barátnője veszi fel, állítása szerint Horváth jelenleg Amerikában van (ha ez igaz, akkor a felvételeket már előre legyártották). Javasolja, hogy írjunk neki e-mailt (eddig nem érkezett válasz), de figyelmeztet, hogy bizonyos kérdésekre a szerződése szerint nem válaszolhat. Hogy ki szerződtette, azt csak találgatni lehet, de sokan tudni vélik. A blogon többször is feltűnik a Herceghalmon éppen a hónap végén átadandó Vitalis lakópark. Ugyancsak júniusban készül el az Abacus wellness- és konferenciaközpont - mindkettő a Talentis Group érdekeltségi körébe tartozó cégek beruházásaként. A Zsámbéki-medencét magyar Szilícium-völggyé fejleszteni készülő csoportról, a befektetés körüli sokéves jogi, gazdasági és politikai huzavonákról tavaly már részletesen beszámolt lapunk (lásd: Magyar Szilencium-völgy, 2008. március 6.; Forráskényszer, 2008. március 20.). A lakóparkot építtető Móricz Park Zrt. vezető értékesítője, Gyarmathy Veronika kérdésünkre cáfolta, hogy bármi közük lenne a kampányhoz, és a felvetésre, hogy másnak ez nem állhat érdekében, csak annyit mond, hogy "ez mindenesetre az egész cégcsoportnak jót tesz".

A községnek már annál kevésbé - véli Schnaider László herceghalmi polgármester. A reklámhadjárat szerinte "botrányos, nívótlan", ami sérti az ott élő embereket. Az 1800 lakosú településen járva-kelve valóban az volt a benyomásunk, hogy finoman szólva sem osztatlan a lelkesedés. Már az új házak építése és az egyéb beruházások is megosztják a helyieket. Az ófaluhoz épült villanegyed után a lakópark végképp felbolygatja a környék nyugalmát. Bár, ahogy egy néni fogalmaz, "akkora már a sürgés-forgás, hogy még száz ember fel sem tűnik". Arról mesél, hogy amikor ők ideköltöztek '64-ben egy alföldi tanyáról, még csak két utcácska volt, nem voltak ilyen paloták, amik "csak úgy kiabálnak" (az egyikben állítólag még szauna is van). Rudolfról mindenki hallott, van, aki szerint jó vicc, de többen elképzelhetőnek tartják, hogy amennyiben bizonyítani tudja, hogy a vidéket (valóban) birtokló Metternichek leszármazottja, akkor lehet keresnivalója. Egy idősebb úr szerint nem is ártana, akkor legalább "ez az egész parlament eltakarodhatna a francba". Persze a többség azt mondja, hogy az "örökség ökörség", de néhányan ingerültebben is fogalmaznak. "Mentem a Campona mellett, és látom, ki van írva: Herceghalom az enyém! Azt hittem, kiszállok, és letépem" - meséli valaki a kocsma teraszán. Milyen már az, hogy épp azok, akik felvásárolják az egész környéket, és durván belemásznak a zömükben idős emberek életébe, épp azok indítanak kampányt pont ezzel a szlogennel. "Azok a zsidók jobban is tették, hogy nem a saját képüket rakták rá, hanem azt a rózsabarna cigány gyereket, mert ha idejönnének, rosszul járnának" - véli beszélgetőpartnerünk. Pedig a helyieket nem éppen a legelőnyösebb színben feltüntető videókat még nem is látta.

Mindenesetre mi sem lehetünk teljesen biztosak, ki áll az egész mögött, de az átlagosnál mindenképpen ötletesebb, helyenként szellemes reklámfogás eredményessége ettől, illetve az esetleges ízlésbeli, erkölcsbeli aggályoktól függetlenül is erősen kétséges. A neten ugyan esik szó róla, de a cikk leadásakor az első videót a YouTube-on 3500-szor nézték meg, és még ez a pár ember sem tudja, mit kellene megvennie, ha már ilyen jól mulat.

Figyelmébe ajánljuk