Sok kiránduló szánkópályának használja az egykori buchenwaldi koncentrációs tábor helyét

  • MTI
  • 2021. január 15.

Lokál

Konkrétan a tömegsírok között csúszkálnak.

Megszigorították az egykori buchenwaldi koncentrációs tábor helyén működő emlékhely őrzését, miután a kirándulók rákaptak a szánkózásra a tömegsírok között.

 Az elmúlt hétvégén nagyüzem volt az egykori tömegsíroknál, az összes parkoló megtelt, de nem látogatókkal, hanem a télisportok kedvelőivel - közölte csütörtökön a Buchenwaldi és Mittelbau-Dora-i Emékhelyek Alapítvány.

    Az alapítvány elnöke, Jens-Christian Wagner az emlékhelyre vonatkozó rendelkezések betartására és a holtak nyugalmának megőrzésére kérte az embereket, egyben közölte, hogy megerősítették az őrséget az egykori láger körül és fel fogják jelenteni az előírások megszegőit.

    Wagner elmondta, hogy a szánkózás nyomai egészen a tömegsírnak ásott gödrökig vezetnek, mások kutyát sétáltattak, egy nő hordozható hangfalból bömbölő zenére sportolt a hóban. "Az idő múlásával csökken a történelmi érzékenység" - jegyezte meg.

    A Weimar melletti egykori buchenwaldi koncentrációs táborban csaknem 280 ezer embert tartottak fogva 1937 és 1945 között, 56 ezer ember pusztult bele a kínzásokba, az orvosi kísérletekbe, a betegségekbe, további 20 ezer ember halt meg a V2 rakéta gyártására 1943-ban létesített Mittelbau-Dora-i kiegészítő létesítményben.

Neked ajánljuk