Sorra kerültek elő a csontvázak

  • narancs.hu
  • 2018. április 18.

Lokál

Beledobálták a hulladéktároló gödrökbe az elhunytakat.

3300-3500 éves, késő bronzkori emberi maradványokat találtak Jászberény határában tegnap a szolnoki Damjanich János Múzeum, a jászberényi Jász Múzeum és a Civil Régészeti Alap munkatársai. A szoljon.hu tudósítása szerint egy amatőr terepkutató jelezte a múzeumnak, hogy a régészeknek is lenne keresnivalójuk a most induló beruházás helyszínén. Eleinte úgy tűnt, hogy csak régi tárológödrök feltárásáról lesz szó: edények, kerámiadarabok kerültek elő, de egy méter mélyen már emberi maradványokra bukkantak, hat csontvázra.

false

 

Fotó: MTI – Komka Péter

– Az úgynevezett halomsíros kultúra emlékét találtuk meg kollégáinkkal – mondta Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum vezető régésze a szoljon.hu-nak, hozzátéve, hogy a holttesteket eltemetők a lelet tanúsága egyszerűen csak beledobálták a hulladéktároló gödrökbe az elhunytakat – legalábbis erre utal a csontmaradványok rendszertelen elhelyezkedése. A régészek szerint a terepmunkát követően a lelőhely feltárt emlékeinek részletes vizsgálata után lehet egyértelmű megállapításokat tenni a maradványokról.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?