Csalókat sejtenek a hazai telekom cégek a rejtélyes külföldi hívások mögött

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. április 17.

Lokál

De csak akkor van baj, ha visszahívod őket.

Miután tegnap és ma is tele volt az internet furábbnál-furább történetekkel, amelyek arról szóltak, hogy csomó magyar állampolgárt úgy hívogatnak egyesek Afrikából, vagy Oroszországból, hogy rendre csak megcsörgetik, természetesen elkezdődtek a találgatások is, hogy mégis kik ezek? Mármint akik hívnak. Oroszok? Titkosszolgák? Akik ijesztgetni akarják a magyar állampolgárokat? Esetleg sima csalók? Akik arra játszanak, hogy gyanútlanul visszahívják a számukat, és ezzel megnyílik a pénzcsap nekik?

Képünk csak illusztráció!

Képünk csak illusztráció!

Fotó: MTI

Nos, vélhetően utóbbiról van szó.

A magyar telefonszolgáltatóknál lévő ügyfelek azonban most hivatalos tájékoztatást is kapnak, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország közös közleményt adott ki.

Ebben azt írják először is, hogy nem éri anyagi kár, ha véletlenül felveszi a gyanús külföldi hívást, visszahívástól azonban óva intenek. „Amennyiben a mobiltelefont használó figyelmetlen vagy kíváncsi, és visszahívja a gyanús külföldi számot, akkor viszont adódhatnak problémái: felmerülhetnek pluszköltségek, de később érkezhetnek különböző üzleti jellegű ajánlatok is.”
Általánosságban pedig azt írják: „a jelenség vélhetően egy újabb ún. wangiri, vagy más néven scam hullám, melynek lényege, hogy csalók nemzetközi telefonszámról tömegesen próbálnak embereket rávenni arra, hogy az adott - vélhetően emeltdíjas - számot a fogadó fél visszahívja.”

A szolgáltatóknak arra is van tippük, hogy juthattak magyar állampolgárok telefonszámához a csalók. „A telefonszámokat az eddigi tapasztalatok alapján véletlenszerűen egy szoftver generálhatja, így természetesen bármilyen szám hívását megkísérelhetik. A hazai szolgáltatók folyamatosan figyelve a külföldi számokról hazai hívószámra érkező tömeges híváskezdeményezéseket, valamint az ügyfélszolgálatokra érkező bejelentések nyomán egyesével megvizsgálva folyamatosan tiltják le az érintett és már ismert számokat, hogy azok ne is legyenek visszahívhatók.”

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?