Szakmai szabálytalanság vezethetett a májusban elhunyt 33 éves, kétgyermekes anya halálához

  • narancs.hu
  • 2020. június 18.

Lokál

Nem látták el megfelelően – állapította meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata.

Szakmai és dokumentációs szabálytalanságokat tárt fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata a tatabányai Szent Borbála Kórházban tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal esztergomi nő ügyében. Ugyanakkor a vizsgálat szerint a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseknek nem volt köze a nő halálához – írja az MTI.

A neurológiai szakfelügyelő főorvos véleménye szerint a Szent Borbála Kórház sürgősségi osztályán "a beteg tünetei alapján az idegrendszeri vírusos gyulladásos betegség gyanúja felmerülhetett volna, és ebben az esetben részletes neurológiai vizsgálatra és neurológiai konzíliumra lett volna szükség, ami azonban elmaradt."

A vizsgálat továbbá megállapította, hogy a fiatal nő ellátása során nemcsak szakmai szabályszegés, de dokumentációs szabálytalanságok is történtek. Az NNK ezért kötelezte az egészségügyi szolgáltatót egészségügyi bírság megfizetésére és a jogszabályi előírásokban foglaltaknak megfelelő dokumentációs kötelezettség betartására.

A kétgyermekes édesanya május 1-jén hunyt el agyhártyagyulladásban, miután felvételét több kórház is elutasította, a tatabányai kórházból pedig hazaküldték a magas lázzal, fejfájással küzdő beteget.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk