Suhanó aranyrudakat és csodaszarvast rendelt az MNB a volt Postapalotához

  • narancs.hu
  • 2020. június 19.

Lokál

Újabb szobrokat rendeltek Szőke Gábor Miklóstól.

Újabb monumentális szobrokat rendelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezúttal a Postapalotához - írja a G7.hu.

Mi is beszámoltunk róla, hogy több óriási szoborcsoportot rendelt az MNB tulajdonában lévő MNB Ingatlan Kft. egy Krisztina körúti irodaházhoz, amely már a jegybanki alapítványok tulajdonába került. Az utcán egy monumentális medve harcolna egy bikával, az épület aulájában pedig arany oroszlánok ugranának ki egy felhőből.

A G7 most azt írja, az egykori Postapalotához is rendeltek szobrokat, ugyanúgy Szőke Gábor Miklóstól, aki többek között a Groupama Aréna előtti Fradi-sast is készítette, és akit a többi szobor elkészítésével is megbíztak.

Az MNB – akárcsak a korábbi eljárásnál – ezúttal is külön kérte a Közbeszerzési Hatóságot, hogy engedélyezze a szobrok hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében történő beszerzését, hiszen az alkotásokat csak Szőke, illetve a szobrász Dante Birodalom Kft. nevű cége tudja elkészíteni.

A G7 cikke szerint a Postapalotához is két szobrot kértek:

  • az egyik az Arany dinamikája címet kapta, és a leírás szerint a gazdaság dinamikáját jelenítené meg absztraháltan. Az alkotó egy "suhanó masinát képzelt el, amely plasztikája levegőben száguldozó elemekből épül fel, egyszerre szelve át teret és időt. A gazdaság dinamikáját Szőke elcsúsztatott aranyrudakkal formázná meg, amelyek szinte a levegőben, egymást alig érintve lebegnének, a suhanás érzetét imitálva". Az aranyrudak több ezer, arany színűre fényezett, egyenként hegesztett rozsdamentes acélelemből épülnek fel, a 13 méter hosszú szobrot az időközben Pénztörténeti Múzeummá alakított Postapalota bejáratához álmodták meg.
  • A másik alkotás nem gazdasági ihletésű: egy 4,5 méter magas, 7,2 méter hosszú csodaszarvast készítenek, amely egy 6,5 méter magas sziklát ábrázoló talapzaton áll majd, ez a szobor a kiírás szerint elvileg a palotán belülre kerülne.

Az egykori Postapalotát még 2016-ban vette meg több mint 7 milliárd forintért az MNB alapítványainak vagyonát kezelő Optima Zrt. egyik leányvállalata. Azt egyelőre nem tudni, hogy a két monumentális szobor mennyibe kerül majd, de a lap szerint legalább százmilliós nagyságrendű költséggel lehet számolni.

Az MNB által korábban megrendelt szobrokkal kapcsolatban a friss Magyar Narancsba Mélyi József művészettörténész írt publicisztikát!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk