Tele van a Duna mikroműanyagokkal és gyógyszermaradványokkal

  • B. Papp Máté
  • 2019. július 2.

Lokál

Ráadásul újra megjelenhetnek a már megfékezett betegségek, ha nem cselekszünk.

Komoly veszélyt jelentenek a vízi ökoszisztémára a mikroműanyagok, amelyek közül a kozmetikaiipar által felhasznált ún. elsődleges, már eredetileg 10-500 µm (mikrométer, a méter egymilliomod része) méretben gyártott polietilén, ill. polipropilén részecskék a meghatározó jelentőségűek - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont lapunknak elküldött közleményében. Az említett műanyagelemek jelen vannak például a fogkrémekben, a folyékony szappanban, a tusfürdőben, illetve a bőrradírban.

Másodlagos mikroműanyagok a makroműanyagok (például a PET-palackok) vízben végbemenő, viszonylag hosszabb időt igénylő fizikai/kémiai degradációja (leromlása/lebomlása) révén keletkeznek. Kiemelendő a textíliák mosásánál képződő műszáltöredékek (például a poliészter) jelentős mennyisége.

A mikroműanyagok felvétele elsődlegesen az ún. szűrő táplálkozást folytató kagylók és halak esetében jól nyomon követhető. Az általuk kiváltott élettani és fiziológiai folyamatok, illetve az ökoszisztémákra gyakorolt hatásuk felmérése jelenleg is a kutatások középpontjában áll –fogalmazott írásában az MTA.

Mikroműanyagok bomlás előtt

Mikroműanyagok bomlás előtt

Fotó: Unsplash

Tetten érhető

A Kutatóközpont szerint hazánkban 2006-ban kezdődtek meg a jelentős mennyiségben használt nem-szteroid bázisú fájdalomcsillapító és gyulladásgátló gyógyszerek vízmátrixból történő kimutatását és mennyiségi meghatározását lehetővé tevő vizsgálatok.

Megállapítást nyert, hogy a fent nevezett gyógyszerek a világ más nagyvárosaiban működő háromfokozatú – mechanikai szűrést, biológiai lebontást és kémiai kezelést végző –szennyvíztisztítókhoz hasonlóan a befolyóknál µg/L (mikrogramm per liter, 1000 mikrogramm egyenlő 1 milligrammal) koncentrációban fordulnak elő, és eltávolításuk a kifolyóknál mért adatok alapján 5–90 százalék hatásfokkal jellemezhető.

Figyelembe véve a fentieket, továbbá a befogadó folyók vízhozamától függő hígítás mértékét, a Dunában a különböző gyógyszermaradványok koncentrációja ng/L (nanogramm per liter, 1000 nanogramm egyenlő 1 mikrogrammal) nagyságrendű.

Megemlítendő az a tény is, hogy a Duna partján fekvő szennyvíztisztítókkal szemben számos hazai település szennyvíztisztítóinál befogadóként csak kis vízhozamú folyók vagy patakok állnak rendelkezésre, így a biológiai úton tisztított szennyvíznek csak csekély mértékű hígításával számolhatunk, és megnő a szerves mikroszennyezők talajvízbe jutásának a valószínűsége.

Félünk vagy cselekszünk

Az elmúlt esztendőben megnövekedett figyelem kíséri a különböző baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának kialakulását, amely egy felgyorsított törzsfejlődési (evolúciós) folyamatnak tekinthető. A mutáció révén kialakult rezisztencia (ellenálló képesség) annak veszélyét hordozza, hogy az elmúlt évtizedekben visszaszorított betegségek – például a tuberkulózis – újra megjelennek. Ennek oka, hogy az elmúlt évtizedekben csak bizonyos antibiotikum-családokat alkalmaztak az egészségügyben, és – mivel nem volt rá korábban szükség – még nem fejlesztett ki az orvostudomány megfelelő készítményeket, amelyek meggátolnák az ellenálló baktériumok terjedését.

„Tehát mintegy 70 év alatt ide jutott az emberiség, hogy ismét félnünk kell vagy gyorsan cselekedni!” – fogalmazott a közlemény, hozzátéve, a megoldás az új hatásmechanizmuson alapuló antibiotikum családok kifejlesztésében reglik.

Tovább nőhet a gyógyszerkoncentráció

A Föld lakosságának száma és átlagéletkora folyamatosan emelkedik, ami együtt jár a gyógyszerfogyasztás várható növekedésével. Természetesen jelentős különbségek vannak e kéttényező tekintetében a fejlett vagy gazdaságilag elmaradottabb országok között, de a folyók nem ismernek határokat.

A klímaváltozással együtt járó hőmérséklet-növekedés következtében várhatóan csökken a befogadóként szolgáló vízfolyások vízhozama, és ennek következtében nő a felszíni vizekben a gyógyszermaradványok koncentrációja.

Maradványaik a vízben vannak

Maradványaik a vízben vannak

Fotó: Unsplash.com

 

Vannak törekvések

A vizek kutatásának hazai helyzetét javítandó tett javaslatokat e multidiszciplináris (több tudományt, szakterületet érintő) kutatási terület fejlesztése érdekében Lovász László, az MTA elnöke.

A tudós testület 187. közgyűlésén 2016 májusában jelentette be a Nemzeti Víztudományi Program létrehozását, mint akadémiai-egyetemi programot, mely a gyakorlati igények tudományos megalapozását célozta meg.

További előrelépést jelentett, hogy a kormány intézkedési tervet fogadott el a Nemzeti Vízstratégia végrehajtásáról. Alapvető változás a korábbi iránylevekhez képest, hogy a vészhelyzet elhárítására összpontosító vízkárelhárítás helyett a megelőző vízgazdálkodást helyezték előtérbe, ugyanakkor fontos cél a vizek ökológiai és vízminőségi állapotának fokozatos javítása, a jó állapot elérése, és a vízfolyások természetes állapotának megtartása.

„Ezen feladatok megoldásának természetesen harmonizálni kell az Európai Unió idevonatkozó irányelveivel és határozataival” - húzta alá a Kutatóközpont.

Keveset tudunk

A kutatók és vízügyi szakemberek egy része legyint látva az adatokat, miszerint a ng/L koncentrációban jelenlévő szerves mikroszennyezők biológiai hatása elhanyagolható, és nem jelentenek humán vagy állategészségügyi kockázatot, továbbá nem veszélyeztetik a vízi ökológiairendszer egyensúlyát.

Ezen szemlélettel szemben azonban fel kell tenni a kérdést, hogy a jelenlegi ismereteink elegendők-e a többféle szerves mikroszennyező együttes és hosszú távú hatásának megítéléséhez és az esetleges kockázat felvállalásához - zárult a közlemény.

Ön is tehet ellene

Prof. Záray Gyula, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója, valamint Vass Zoltán, a világ első ciklikus tisztítószerét létrehozó reNEW kutatói csoportjának nevében együtt hívták fel a figyelmet arra egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül a közelmúltban, hogy magánemberként is tehetünk a vizek tisztaságáért.

A rendezvényen résztvevő szakemberek hangsúlyozták, otthonunk mikrokörnyezete koncentrált, közvetlen környezeti terhelés jelent, ami már rég nem a négy falon belüli magánügy kategóriájába tartozik.

A folyók és tavaink állapota a fogyasztási szokásainkon is múlik, így például nem mindegy, hogy a feleslegessé vált gyógyszereinktől a lefolyón keresztül válunk-e meg, vagy petrokémiai tisztítószerekkel tisztítjuk-e az otthonunkat, amelyek nem csak a baktériumokra de az egészségünkre is káros hatással vannak.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.