Telefonos appal megy neki az illegális szemétlerakóknak a kormány

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. július 22.

Lokál

Ezen elvileg bárki bejelentheti majd, ha illegális szemétlerakót talál.

Tisztítsuk meg az Országot! néven indít projektet a kormány, hogy az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladékot felszámolja, ebben pedig elsősorban egy HulladékRadar nevű mobiltelefonos alkalmazásra kívánnak támaszkodni – derült ki szerdán Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárának és a kormányszóvivő Szentkirályi Alexandra közös sajtótájékoztatóján.

A kormányszóvivő azt mondta, a kormány a július 15-ei ülésén döntött arról, hogy elfogadja az illegális hulladéklerakók felszámolásáról szóló előterjesztést, de nehéz felmérni, hogy hol és mekkora mértékben okoz problémát az illegális hulladék. Ezért jött létre a HulladékRadar nevű app, amelyen bárki bejelentheti, hogy milyen kategóriájú, becsült nagyságú hulladékkal és hol találkozott.

Azt is mondta, hogy kialakítják az illegális hulladéktól megtisztított területek felügyeletét, megtisztítási rendszerét, és hozzátette, hogy bár jelenleg vannak szankciók, de szükséges azok továbbfejlesztése is.

Boros Anita államtitkár azt mondta, a kormány kijelölt öt olyan szervezetet, amelyek az illegális hulladék felszámolásának közreműködői lesznek: ezek a MÁV Zrt., a Magyar Közút Zrt., az erdőgazdasági társaságok, a nemzeti parki igazgatóságok, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint különböző önkormányzatok.

Első körben – augusztusban és szeptemberben – lesz egy pilot projekt minden közreműködő szervezetnél, és annak alapján véglegesítik a projektet az év második felében – ismertette az államtitkár.

Hozzátette, a terv az, hogy lerakópontokat is meghatározzanak, ahová legálisan lehet letenni azokat a tárgyakat, amelyekre a lakosságnak már nincs szüksége, szeptemberben pedig a kormány elé kerül a nemzeti hulladékgazdálkodási stratégia is.

Figyelmébe ajánljuk