Túlélik a telet, és országszerte terjednek a kaktuszok

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 2.

Lokál

Ez azért baj, mert nem őshonosak, és minden más növényt kiszorítanak.

Már az Alföldön is lehet találkozni vadon élő kaktuszokkal. Eddig mintegy 30 helyet tartanak számon az országban, ahol ilyen növények élnek – írja az Időkép

A kaktuszok Amerikában őshonosak, a kanadai prériig terjed az a terület, ahol jól érzik magukat, tehát azon a szélességi körön is, ahol Magyarország van. Egyes fajaik – az ördögnyelv-fügekaktusz vagy heverő medvetalpkaktusz (Opuntia humifusa) és a kolorádói medvetalpkaktusz (Opuntia phaeacantha) – kibírják a mínusz húsz fokos hideget is.

Nálunk ezeket dísznövényként sokan tartják, cserépben vagy kertben, de a természetbe is kijutnak, vagy növényhulladékkal, vagy úgy, hogy valaki kiülteti a dísznövényét. Magyarországon ez az ezredforduló óta megfigyelhető, így a Kiskunság, a Kemeneshát, a Mecsek, a Pilis, a Vértes, a Villányi-hegység területén. Számontartanak olyan helyszínt, ahol már húsz éve fejlődnek. Mivel nincs természetes ellenségük, ki tudják szorítani az őshonos fajokat, amelyek nem bírják úgy az aszályos időjárást.

A Kaktuszok a természetben Facebook-oldalon be lehet jelenteni a helyszín pontos megjelölésével, ha valaki talál egy újabb kivadult kaktuszcsoportot.

 
Fotók forrása: Kaktuszok a természetben Facebook-csoport
 

 Miért van ennek jelentősége? A Facebook-csoport szerint azért, mert „a számukra optimális klimatikus- és talajviszonyokkal rendelkező élőhelyeken (hazánkban ilyenek a nyílt homokpusztagyepek és sziklagyepek) terjedni kezdhetnek, veszélyeztetve az őshonos növény- és állatvilágot, illetve a terület mezőgazdasági, illetve rekreációs célú hasznosítását. A mediterrán országok sziklagyepjeit sok helyen már úgy elborították a kaktuszok, hogy nem csak őshonos állat- és növényfajok, de már a birkanyájak és a tengert bámulni szándékozó emberek is kiszorultak róluk.”

 
 Kötélkatusz (Cylindropuntia imbricata) Baja mellett.

 Aki szereti a természetet, az nem hagyja, hogy megtelepedjen a tájon a kaktusz – érvel az oldal. Ez nem mindenkit győz meg, legalábbis az oldalon kiderül, hogy sokan úgy gondolják, nem szabad beavatkozni, elpusztítani a kivadult kaktuszokat, mert majd a természet gondoskodik magáról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?