Túlélik a telet, és országszerte terjednek a kaktuszok

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 2.

Lokál

Ez azért baj, mert nem őshonosak, és minden más növényt kiszorítanak.

Már az Alföldön is lehet találkozni vadon élő kaktuszokkal. Eddig mintegy 30 helyet tartanak számon az országban, ahol ilyen növények élnek – írja az Időkép

A kaktuszok Amerikában őshonosak, a kanadai prériig terjed az a terület, ahol jól érzik magukat, tehát azon a szélességi körön is, ahol Magyarország van. Egyes fajaik – az ördögnyelv-fügekaktusz vagy heverő medvetalpkaktusz (Opuntia humifusa) és a kolorádói medvetalpkaktusz (Opuntia phaeacantha) – kibírják a mínusz húsz fokos hideget is.

Nálunk ezeket dísznövényként sokan tartják, cserépben vagy kertben, de a természetbe is kijutnak, vagy növényhulladékkal, vagy úgy, hogy valaki kiülteti a dísznövényét. Magyarországon ez az ezredforduló óta megfigyelhető, így a Kiskunság, a Kemeneshát, a Mecsek, a Pilis, a Vértes, a Villányi-hegység területén. Számontartanak olyan helyszínt, ahol már húsz éve fejlődnek. Mivel nincs természetes ellenségük, ki tudják szorítani az őshonos fajokat, amelyek nem bírják úgy az aszályos időjárást.

A Kaktuszok a természetben Facebook-oldalon be lehet jelenteni a helyszín pontos megjelölésével, ha valaki talál egy újabb kivadult kaktuszcsoportot.

 
Fotók forrása: Kaktuszok a természetben Facebook-csoport
 

 Miért van ennek jelentősége? A Facebook-csoport szerint azért, mert „a számukra optimális klimatikus- és talajviszonyokkal rendelkező élőhelyeken (hazánkban ilyenek a nyílt homokpusztagyepek és sziklagyepek) terjedni kezdhetnek, veszélyeztetve az őshonos növény- és állatvilágot, illetve a terület mezőgazdasági, illetve rekreációs célú hasznosítását. A mediterrán országok sziklagyepjeit sok helyen már úgy elborították a kaktuszok, hogy nem csak őshonos állat- és növényfajok, de már a birkanyájak és a tengert bámulni szándékozó emberek is kiszorultak róluk.”

 
 Kötélkatusz (Cylindropuntia imbricata) Baja mellett.

 Aki szereti a természetet, az nem hagyja, hogy megtelepedjen a tájon a kaktusz – érvel az oldal. Ez nem mindenkit győz meg, legalábbis az oldalon kiderül, hogy sokan úgy gondolják, nem szabad beavatkozni, elpusztítani a kivadult kaktuszokat, mert majd a természet gondoskodik magáról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.