Mi lesz a Nagykörúttal?

Udvar, tartás

  • - legát -
  • 2012. március 24.

Lokál

Nemcsak a csillogó kirakatok, a premier filmszínházak és az elegáns eszpresszók miatt volt egykor oly vonzó a Nagykörút. Nem kis izgalmat jelentettek az udvari üzletek, a maszekvilág fellegvárai is. Az egykori szürke zóna ma is létezik, bár utcán át már alig érkezik vevő.

*

A Nagykörút sohasem volt százszázalékos grand boulevard, kezdettől fogva más súlycsoportba tartozott a Ferenc körút és az Erzsébet körút, míg az utóbbi fényárban úszott hosszú évtizedeken át, az előbbi csupán szürke főútvonalként működött. Ami pedig a korzózást illeti, a József körút kifejezetten veszélyes környéknek számított, ellentétben a nett Teréz körúttal. Noha mára a szedett-vedett jelleg a Petőfi hídtól a Margit hídig ér, a Nagykörút hanyatlása elsősorban az Erzsébet és a Teréz körúton szembeötlő. (A Szent István körút tán tartja magát, a Ferenc és József körút pedig egyszerűen úgy maradt.) E két egység, amely Kádár alatt a Lenin körút nevet viselte, a "körúti hangulat" meghatározó szakaszává vált. "Az úttest mindkét oldalát a XIX–XX. század fordulóján épült, eklektikus stílusú épületek szegélyezik. Mégis érdemes szemügyre vennünk ezeket a házakat, mert mai, kicsinosított, helyreállított állapotuk az ellenforradalom utáni esztendők lendületes újjáépítő munkáját dicséri. A városfejlesztő munka sikere a Nagykörút 1958-ban felszerelt, világvárosi jellegű világítása is. Sok 'érdekesség' kínálkozik ezen az útszakaszon is a bevásárolni és szórakozni vágyó vidéki számára. Itt található a Hangszer-kereskedelmi Vállalalat zongoraterme, a város legnagyobb vas- és edényáruháza, színesbútor-áruháza és sok más üzlete" - lelkesedett a turistáknak kiadott Budapesti zsebkalauz (Közlekedési Dokumentációs Vállalat, 1959) névtelen szerzője a kötet Nagykörútról szóló fejezetében, majd hozzátette: "A Nemzeti Színháznál már a József körút kezdődik, amelynek látnivalóit villamosról fogjuk megtekinteni."


Fotó: Fortepan

Arról viszont nem esik szó, hogy a Lenin körúton nemcsak a nagyszabású üzletek csillogó kirakatai vonzották a népet: a házak udvarában a maszek/kisiparos felső tízezer szállt szembe a hiánygazdasággal - figyelemre méltó sikerrel. Az itt működő boltosok és szolgáltatók az átlagosnál drágábbak voltak, ám egy "körúti" szabónál, cipésznél készült holmi, később a kötött pulcsik és házi farmerek minőségéhez nem férhetett kétség, maga a helyszín biztosította a garanciát. S ne feledkezzünk meg a trafikok, vegyeskereskedések magánimport révén beszerzett, gyakran pult alól kínált egyedi árukészletéről sem: a tenyérnyi üzletek a nyugati illúziót árulták - olykor barkácsmódszerekkel. Csak egy példa: a Podmaniczky (akkor: Rudas László) utca sarkánál lévő kapualji trafikos különféle nyugati popújságok posztereinek buszbérlet méretű repróit árulta - és vették, mint a cukrot.

Csak törzsvásárlóknak

Harminc-negyven évvel ezelőtt az udvari üzlet bérlője (akkoriban tulajdonosról szó sem lehetett) méltán érezhette magát kivételes helyzetben, akár az élet császárának, ám a rendszerváltás után e trón ledőlt.

Kissé meglepő, hogy a Teréz körúton ma is szép számmal találni udvari üzleteket, ám ezekben a hagyományos divatáru ritkaságnak számít. A boltok többsége specializálódott: jósda, tetoválószalon, katonai ruházat, pókerkellék-szaküzlet, minden, amit csak el lehet képzelni, ám hiába a szubkultúrák fölénye, a prímet az esküvői ruha viszi a Teréz körúti udvarokban. A Nyugati és a Király utca között alig van olyan ház, melynek udvarában (esetleg az első emeletén) ne fogadná valaki a jeles ünnepre készülődő hölgyeket. A többnyire virág-, illetve y-ra végződő női neveken futó üzletek egysíkú kínálata leginkább azért ejt zavarba, mert ekkora mennyiséggel vélhetően fél Budapestet menyasszonyi ruhába lehetne öltöztetni.

"Nincs itt semmi titok, sokan több szalont is bérelnek, azért van itt ennyi esküvőiruha-bolt" - magyarázza az egyik üzlet tulajdonosa, gyorsan hozzátéve, hogy ő nem tartozik közéjük. "Én ezt az egyet viszem, kölcsönözni és vásárolni is lehet itt, de gondolom, nem lepődik meg, ha azt mondom: az egyik napról a másikra élünk, de nem amiatt, hogy a környéken mindenütt a konkurenciát látni. Ha valaki esküvői ruhát akar, sorra veszi a boltokat, és biztosan talál kedvére valót. Meg aztán árban is nagy különbségek vannak."

A szomszédos házban működő táskás-bőrdíszműves szerint azonban az esküvői ruha csak azért fut, mert ez az egyetlen dolog, amire az emberek nem sajnálják a pénzt. "Az viszont nem igaz, hogy a menyasszonyok itt korzóznának boltról boltra. Nézzen körül, uram! Ki mer csak úgy ide bejönni? Megrendelik az interneten vagy valami kozmetikusnál katalógusból, aztán csak próbálni jönnek. Két éve csinálom ezt a boltot, de egy kezemen meg tudnám számolni, hány vevő jön be egy héten az utcáról. Törzsvásárlóink vannak, idősebbek, szívesen járnak ide, mert mi valóban a vevővel foglalkozunk, nem úgy, mint a bevásárlóközpontokban a körömreszelgetős eladók. Az árut közvetlenül a gyártótól szerezzük be, mivel csak az árban tudunk versenyezni. Nézze meg azt a bőr utazótáskát! Nálunk 46 ezer, a West Endben nyolcvanöt." A férfi azt nem árulta el, mennyiért bérli 24 négyzetméteres üzletét, de szomszédjától, aki régi hanglemezekkel kereskedik - szintén kizárólag törzsvevőknek -, megtudtuk: a tizenvalahány négyzetméteres helyiségért 27 ezret fizet havonta, de nem az önkormányzatnak.

"Még a kilencvenes évek elején privatizálták az összes jobb boltot" - tudtuk meg egy régiségkereskedőtől, aki 40 ezret fizet harminc négyzetméteres üzletéért. - Az ügyvéd urak fillérekért vásárolták fel az ingatlanokat, amíg nem nyíltak meg a plázák, kaszáltak is rendesen. De most, hogy pang az üzlet, nem kérhetnek többet. Nekem persze ez is sok, épp hogy kitermelem a költségeket, de mit csinálhatnék? Jobb helyen nem tudnék boltot nyitni, a rosszabban meg biztosan éhen halnék."


Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?