Tartalom

(2012-03-08)

Kis-Magyarország

Kályhaprogram Kázsmárkon

Kis-Magyarország

Átmelegszik a ház

Kázsmárkon szűkös bevételeikből havi 3-5 ezer forintot tesznek félre a családok, hogy féláron kályhát vásároljanak. Miért? Kitől?

Közlemény

Közlemény

Közlemény

Kedves Olvasóink!

Tessenek gyorsan olvasni, mert JÖN! JÖN! JÖN! március 15-e, mikor is Önök már a friss újsággal a hónuk alatt ünnepelhetnek, ugyanis a Magyar Narancs következő száma már 14-én, szerdán kapható lesz az újságárusoknál!

Publicisztika

Scheiring Gábor

Publicisztika

A kiszolgáltatottság politikája ellen

A munkahelyteremtést maga Orbán Viktor tűzte ki kormánya fő céljául: egymillió új munkahelyet ígért. Ehhez jól azonosítható munkaerő-politikát választott, amellyel szemben az LMP a héten aláírásgyűjtésbe kezdett - írásomban emellett fogok érvelni.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Három a magyar igazság

(hungarunicumok, kukáztam én)

1. Ma tócsni lesz a reggeli, az ebéd, és a vacsora is, ez a tócsni. Jaj, meg kell hatódni!

Ara-Kovács Attila: Orient expressz

Egotrip

Kísértések, csábítások, bűnök

Az elmúlt hetek egyik legérdekesebb olvasmánya az a tanulmány, amelyben a Political Capital szakértői - saját felméréseik alapján - megvonják a magyarországi "attitűd-szélsőségesség" aktuális mérlegét, beleillesztve az ekként kirajzolódó képet az európai nagytotálba. A társadalom azon csoportját tekintik a szerzők "attitűd-szélsőségesnek", melynek tagjai "fogékonyak a szélsőjobboldali ideológiákra és politikai üzenetekre".

Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

A hit kegyeket mozgat

Magyar Narancs, 2012. február 23.

Tisztelt Szerkesztőség! Kedves Vári György! Szeretném az önök és olvasóik figyelmét felhívni néhány téves, illetve egyenesen minden igazságalapot nélkülöző állításukra.

Olvasói levél

Olvasói levelek

Egy kínai Pesten

Magyar Narancs, 2012. február 23.

Kedves Narancs! A Rodolfót és Kiss Manyit bemutató kiállításról szóló cikk egyik mondatához lenne egy megjegyzésem.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Gyün-e, vagy mén?

Lehet, hogy csak a szemünk káprázik, de nagyban zajlik a Jobbik szalonképesítése, a figyelem és a tisztelet ezer apró jelét, amely a kormánypárt felől árad az életerős junior partner iránt, lehetetlen nem észrevenni. A fejünket ott kaptuk fel, lehet, bőven elkésve, amikor Csurka István temetésén - ami legalább annyira kegyeleti aktus, mint politikai demonstráció volt - egy követ nem lehetett volna eldobni, hogy ne találjon kormánypárti politikust.

Külpol

Választások Iránban

Külpol

Vert hadak

A múlt pénteki iráni parlamenti választásokat nem csupán azért minősíthették már jó előre színjátéknak a nyugati értékelések, mert a 2009-es elnökválasztás során Mir Hoszein Muszavi volt miniszterelnök mellett felsorakozó ellenzéki erőket lényegében felmorzsolta a konzervatív vallási és politikai vezetés. Azért is nehéz tényleges képviseleti rendszerről beszélni Iránban, mert a választásokra szerveződött, bizonytalan körvonalú konzervatív koalíciók egyike sem igazán artikulált a lakosság körülírható csoportjaihoz kapcsolódó kritikákat, követeléseket, törekvéseket, hiszen ezt a jelölés rendszere eleve kizárta.

Belpol

Négy éve volt a "szociális népszavazás"

Belpol

A jövő megrablása

Az elmúlt húsz év egyik legkártékonyabb politikai akciója, a négy éve, 2008. március 9-én tartott "szociális népszavazás" nemcsak a szocialista-liberális koalíciót döntötte romba. Hosszabb távon nem csupán a referendumot kezdeményező Fidesznek, de az országnak is felmérhetetlen károkat okozott.

Az új Btk. és a közlekedés

Belpol

Vezetni veszélyes

Néhány közlekedési szabálysértést a jövőben bűncselekményként értékelne az új büntető törvénykönyv (Btk.), továbbá egyértelműsítene bizonyos előírásokat.

Interjú

Belpol

"Mi is ringbe szállunk"

Kónya Péter, Szolidaritás Mozgalom

Szakadás és civil országértékelő után, nagyszabásúra tervezett hétvégi tüntetés előtt a lassan féléves Szolidaritás. A mozgalom legismertebb társelnökével szövetségi politikáról, pártokról, civilekről és a zaklatott közelmúltról beszélgettünk.

Vállalkozások kötelező kamarai regisztrációja

Belpol

Költők társasága

Február végén lejárt a vállalkozások kötelező kamarai regisztrációjának határideje, az ötezer forintos díj befizetésére március végéig még van idő. Már csak azt kellene tudni, hogy az egésznek mi az értelme - túl azon, hogy a kamara többmilliárdos bevételhez jut ily módon.

Interjú

Belpol

"Összeülünk egy vacsorára"

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke

A posztgyurcsányi korszak első tisztújító kongresszusára készülő MSZP "Párbeszéd a nemzetért" címmel választási programtervezetet készít. Az elnöki posztra az elnök a legesélyesebb.

Gazdaság

Fürdőberuházások és eladósodás

Gazdaság

A nagy termálbiznisz

Csalódtak azok a települések, amelyek abban bíztak, hogy a sokszor komoly állami támogatással fejlesztett termálfürdőjük a pénzügyi válság ellenére is hozzásegíti őket a gyarapodáshoz. Tavaly három fürdőt - Gelse, Dunaújváros, Esztergom - a tulajdonos önkormányzatok anyagi okokból kénytelenek voltak (legalább szezonálisan) bezárni. Szakemberek szerint a sor az idei strandszezon után folytatódhat.

Film

Film

Film

Gyász

A mű aranymetszés-pontjában egy hozzávetőleg nyolcperces jelenet áll. Egyetlen beállításban, frontálisan látjuk egy esőverte autó szélvédőjét, amelyen olykor átsejlik egy süketnéma házaspár veszekedése, amelyet azonban így nemcsak nem látunk, de nem is hallunk:

Film

Film

Krízispont

New York, a gazdasági válság előtt két perccel, délelőtt. Stanley Tuccit páros lábbal rúgják ki egy befektetési bank (fikcióban vagyunk, nevezzük Lehman Sistersnek) sokadik emeletén elfoglalt állásából.

Film

Film

Tirannoszaurusz

Az oly sokszor látott mocskos angliai külvárosban járunk; Peter Mullan a kezdő képsorokon egy káromkodástiráda után szétrúgja egyetlen még élő és hűséges társát, a kutyáját - ezért meg jó pár dühkitöréses és közeli képeken elmerengős jelenetéért tekintélyes médiumok jósoltak neki és a filmnek is nagy diadalmenetet, ne adj' isten, Oscar-díjat.

Film

"Vajna kifejezetten jó választás"

Az ELTE Filmtudomány Tanszékének vezetője 2011 augusztusa óta tagja a Magyar Nemzeti Filmalap ötfős bizottságának, amely a mozikba szánt, egész estés filmekre beadott pályázatok sorsáról dönt. A filmalap preferenciáiról, Andy Vajnáról, az utolsó vágás jogáról és a magyar film pozíciójáról kérdeztük.

Film

Film

Az erő krónikája

A "talált szalagos" filmek többségétől eltérően Az erő krónikáját egyáltalán nem volt olcsó elkészíteni, de nem is kelt olyan látszatot, mintha bármi köze lenne a valósághoz.

tévésmaci

Film

Szarvas a tutajon

Amikor Sztupa és Troché türkmén turistákat itattak egy kikötőre néző sorrentói teraszon, zengett az egész környék. Troché hol egy karmestert utánozva, hol kedélyes vállveregetésekkel, ölelésekkel nógatta nótára a kicsit rémült képet vágó, de nagy kedvvel italozó vendégművészeket.

Színház

Mi az a playback színház?

Színház

Játszd vissza, Sam!

Részben szórakoztató, részben közösségépítő vagy akár terápiás hatású, a nézők személyes történeteire és érzéseire támaszkodó, improvizációs színház - jelen esetben éppen a multikulturális közösségek építésének szolgálatában.

Tánc

Színház

ArTeRrOr

A Közép-Európa Táncszínház (KET) és a Gangaray Dance Company legfrissebb közös előadását a Miskolci Tánchétvége záró estjén láthattuk legutóbb. A hét éve működő tematikus rendezvény minden évben egy-egy társulatról készít pillanatfelvételt.

Könyv

Könyv

Könyv

Szabó Marcell: A szorítás alakja

Különös kötet, amit egy darabig ide-oda rakunk, aztán valahogy mégis újra olvasni kezdjük. Mert számos vers nagyon is működik, úgy mondják, megtalál, például "közepén egy merülő délutánnak".

Könyv

Merem ajánlani

Paul Verhaeghen: Omega minor

Verhaeghen regénye monstruózus és ambiciózus, magával ragadó, nagy tárgyi tudásra támaszkodó és tanulságos. Metszően okos és szellemes, helyenként pedig kifejezetten megrendítő. És hát nem, nem tetszett igazán.

Interaktív
Zene

Lemez

Zene

Ördög a frufru alatt

Grimes: Visions

Lopva, csendben - azazhogy mit is beszélünk: rendkívüli és minőségi zajongás közepette - futott be korunk egyik legtehetségesebb fiatal (most éppen 23 éves) előadója: egy elragadóan törékeny jelenség emblematikus frufruval és boszorkányszemöldökkel.

Interjú

Zene

Utazás után

Fidó, Lörke - AMD

Az AMD a 90-es évek elején egyike volt a legnépszerűbb magyar hardcore zenekaroknak. Első nagylemezük, a hardcore széttördelt, komplex vonalát képviselő A háború borzalmai, sőt még rosszabb... alapműnek számít. Az annak idején külföldön is rengeteget koncertező zenekar az énekes, Sotár halála után kihozott ugyan még egy lemezt (Túlélők), de utána hosszú szünet következett, és a társaság csak 2005-ben jött össze újra. A klasszikus hangszeres felállásával - Lörke gitáros, Sík basszusgitáros, Kiskovács dobos; kiegészülve az egykori VHK-gitáros Fidóval - újjáalakult AMD azóta is aktív. Legújabb lemezük Mindenen kívül címmel jelent meg februárban.

Lemez

Zene

Luis de Briceño: El fenix de Paris

Az 1998-ban a hegedűs Vincent Dumestre alapította, Le Poéme Harmonique névre hallgató együttes elsősorban rendkívül látványos, "historikus" színházi előadásairól ismert; legutolsó lemezük, noha nem színház, szintén erősen teátrális jellegű.

Interjú

Zene

A karnevál melankóliája

Cécile Roussat, Vincent Dumestre - Le Poéme Harmonique

Az egyik legnépszerűbb francia régi zenés együttes. Azok is hallgatják lemezeiket, akik egyébként nem lelkesednek a korhű hangszereken előadott 17. századi muzsikáért. Hozzánk a Barokk karnevállal érkezett az összművészeti csapat, február 12-én léptek fel a Művészetek Palotájában. A farsangi forgatag rendezőjét és az együttes szellemi és zenei vezetőjét faggattuk.

Lemez

Zene

Lajkó István

Lajkó István az újabb zongoristageneráció egyik legígéretesebb tagja, aki új lemezén Ligeti György és Robert Schumann műveit kapcsolja össze.

mi a kotta?

Zene

Ne menj ítéletre szolgáddal

A 143. zsoltár fenti szavaival indul Johann Sebastian Bach egyik legcsodálatosabb kantátája, a 105-ös sorszámú, amely lipcsei működésének első esztendejében, egészen pontosan 1723. július 25-én hangzott fel legelőször - míg a számunkra legközelebb a Budapesti Fesztiválzenekar három koncertjén válik majd elérhetővé (Nemzeti Hangversenyterem, március 10. és 12., háromnegyed nyolc, ill. 11., fél négy).

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Állóháború

Marina Abramovic: Az üresség nyolc leckéje

Míg a Műcsarnokhoz tartozó Ernst Múzeumban egy lejárt szavatosságú lengyel feminista művésznő meglehetősen unalmas kiállítása látható, a főépület alagsora egy méltán világhírű művész kiállítását rejti.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Balettcipő

Kíváncsian várjuk, hogy a huszadik század végén legendásnak mondott helyek közül melyikre tekint ugyanolyan áhítattal az utókor, mint a száz évvel korábbiakra. De vajon a maga idején legendának tartotta-e őket bárki?

chili&vanília

Gasztro

Ki a kukából!

Engedjék meg, hogy a következő néhány sorral két fontos dologról próbáljam Önöket meggyőzni! Egyrészt arról, hogy különlegesen, egzotikus kiegészítőkkel főzni néha nem pénz kérdése. Másrészt pedig arról, hogy nem minden hulladék, ami annak látszik.

Tudomány

Optikai illúziók

Tudomány

Az arc nem a tiéd

Hét vége óta a látás titkaival ismerkedhetünk meg különleges helyszínen - habár a Mezőgazdasági Múzeumtól megszokhattuk, hogy profiljához képest szokatlan, ámde érdekfeszítő témákban fogad be kiállításokat. Így történt most is.

Lokál

Mi lesz a Nagykörúttal?

Lokál

Udvar, tartás

Nemcsak a csillogó kirakatok, a premier filmszínházak és az elegáns eszpresszók miatt volt egykor oly vonzó a Nagykörút. Nem kis izgalmat jelentettek az udvari üzletek, a maszekvilág fellegvárai is. Az egykori szürke zóna ma is létezik, bár utcán át már alig érkezik vevő.

Mi lesz a Nagykörúttal?

Lokál

József és mostohatestvérei

A szállodák, a színházak és a kávéházak közé egyre több kifőzde, turkáló, ázsiai diszkont ékelődik. "Eladó" és "Kiadó" feliratok díszítik a csupasz, poros kirakatokat, mintha egy magára hagyott külvárosi rész törne a belvárosra.