Új intézetet nyit a CEU Budapesten

  • narancs.hu
  • 2020. október 6.

Lokál

Ahol demokráciakutatással foglalkoznak majd.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az EU Bírósága kimondta, hogy a 2014-ben elfogadott Lex CEU-nak nevezett és az egyetem magyarországi működését ellehetetlenítő törvény sérti az uniós jogszabályokat, ezért meg kell semmisíteni.

Elkaszálta az EU Bírósága a Lex CEU-t

Sérti az uniós jogszabályokat - mondta ki a bíróság. Összeegyeztethetetlenek az uniós joggal azok a magyar jogszabályok, amelyek a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének Magyarország területén való gyakorlását szabályozzák - mondta ki az Európai Unió Bírósága kedden a lex CEU-ról.

Michael Ignatieff a CEU rektora ezzel kapcsolatban egy mai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a bírósági döntés lehetőséget biztosít arra, hogy a Budapesten működő campus továbbra is Magyarország felsőoktatásának fontos része maradjon. Továbbá bejelentette, hogy új intézetet hoznak létre, a CEU Demokrácia Intézetet, ahol demokráciakutatással foglalkoznak majd.

Egyelőre csak tervek vannak arra vonatkozóan, hogy pontosan mit fog csinálni ezen kívül a CEU Budapesten, de az biztos, hogy Bécset továbbra is az otthonuknak tekintik, hiszen az osztrákok nagy lelkesedéssel fogadták őket, amikor a törvény miatt át kellett helyezniük képzéseiket.

Ignatieff reagált Varga Judit igazságügyi miniszter azon kijelentésére, miszerint elfogadhatatlan a bíróság döntése, és azt a kormány a magyarok érdekeinek megfelelően fogja végrehajtani. A CEU rektora szerint azonban a döntés üzenete tiszta és világos: a lex CEU nem alkalmazható Magyarországon, Varga szavainak pedig jogi szempontból semmi értelme. (via 444.hu)

Figyelmébe ajánljuk