Újabb nosztalgiavillamost láthatunk a budapesti utcákon

  • narancs.hu
  • 2021. február 13.

Lokál

Amint enyhül a járványhelyzet, ismét robog az 1938 és 1944 között gyártott típus.

Újabb taggal bővül a BKV Zrt. nosztalgia flottája: a közelmúltban célegyenesbe ért az 1522-es pályaszámú, F1A típusú villamos motorkocsi felújítása – áll a társaság mai közleményében.

Az F1A típusú villamosokat 1938 és 1944 között gyártották, a kor technológiai szintjén korszerű járműveknek számítottak. Ez a típus volt Budapesten az utolsó, új beszerzésű kéttengelyes motorkocsi. Kifejlesztésekor a kényelmes utastér, a jó használhatóság, és az üzemeltetési szempontból előnyös, egyszerű műszaki felépítés voltak meghatározó szempontok. Figyelemreméltó, hogy a közlekedésbiztonság érdekében – Budapesten az elsők között – már gyárilag is izzós irányjelző berendezéssel szerelték fel a kocsikat.

A járműsorozat meghatározó típusnak számított Budapesten, a forgalomban a villamosok beváltak, a járművek nagy része egészen az 1980-as évek elejéig-közepéig állományban maradt a BKV-nál, az utolsó példányokat 1984-ben selejtezték.

A jármű felújításáról 2019-ben született döntés, a műszaki állapota pedig megfelelő ahhoz, hogy ismét mutatkozzon a budapestiek előtt azon a vonalon, amelyen 40 évig folyamatosan teljesített szolgálatot.

 
Felújítás előtt
 

 

 

 
Felújítás után
 

 

 

Figyelmébe ajánljuk