Schilling Árpád: Csak az erőszak?

  • Schilling Árpád
  • 2016. október 7.

Magyar termék

Mi lenne, ha az Európai Unió és azon belül Magyarország nem falakat építő, fegyvert lóbáló bunkóként, hanem jófej, felelős közösségként viselkedne?

Nincs más megoldás, mint fegyverrel feltartani a határokon feltorlódó embereket.

A világ leggazdagabb kontinensének 28 szövetséges országa nem tud erre a helyzetre kitalálni és megvalósítani semmi mást, mint a falat.

A jó öreg fal.

false

 

Fotó: MTI

Nincs szolidaritás se menekülttel, se szövetségessel.

Nincs koncepció, nincs menetrend, nincs egyetértés, nincs nyugalom.

Nincs annyi bölcsesség Európában, hogy emberségesen kezeljen egy előre sejthető helyzetet: a migráció bedurvulását.

Nincs annyi tehetség és jóakarat ebben a kétségtelenül lenyűgöző rendszerben, hogy hatékony legyen és előrelátó.

Van háború, van menekülés, van tömeg, van káosz.

Van félelem, van bizalmatlanság, van kampány, van gyűlölet.

Van ügyeskedés, van mellébeszélés, van hárítás és van felelőtlenség.

28 különálló önzés nem ad ki egy használható koncepciót.

Európa bajban van, és hamarosan szétreped.

Mint mindig. Lesz megint Észak, meg Nyugat, meg Dél, meg Kelet.

Lesz ellenség bőven. Az angolnak a magyar, a magyarnak a migráns, a migránsnak a minden.

A magyar államnak van annyi pénze, hogy megoldja a határain keletkezett torlódást. Sőt, arra is volna keret, hogy a Magyarországon menekült státuszt kapott emberek életkörülményei és integrációs esélyei jelentősen javuljanak.

Tízmilliárd forintból olyan migrációs politikát lehetett volna finanszírozni, hogy csuhaj. Ehelyett lett ez a bebukott kampány, ami akkor is gáz, ha érvényes.

Tízmilliárd forintból kiépülhet egy normális határ. (Haladt esetleg valaki át mostanában bármelyik magyar határon? Főleg szerb, horvát, román vonalon. Azt a redvát, emberek! Nem csak a menekültek, de mi is redvásak leszünk, amikor elmegyünk innen vagy hazajövünk.)

Mi volna, ha azt a hírt tolnánk magunkról, hogy mi jófejek vagyunk. Mondjuk, felújítjuk a határátkelőket, a migrációs krízis miatt rendezzük azok infrastrukturális és adminisztratív hiányosságait. Mobil épületek, állománybővítés, étkeztetés, egészségügyi ellátás, pszichológiai, pedagógiai szaksegítség stb. Együttműködés a civil szervezetekkel, és általában mindenkivel, akik a probléma megoldásában érdekeltek. A menedékkérelmek gyors és hatékony elbírálása, a menedékkérők szakszerű és emberhez méltó ellátása látványosan javítaná a hangulatot a határátkelőknél, a szomszédos országokban és belföldön is.

Hírünk vinnék a világban, hogy rendeztük sorainkat: felelősen és európai módon állunk a problémához. Ezek után elmegy Orbán Viktor Brüsszelbe, és javasolja, hogy országunk felajánlja Görögországnak a segítségét, és átvesz egy korlátozott, Magyarország által javasolt számú menedékkérő embert. A szám nem lehet kevesebb ezernél. A felajánlása összesen ennyi emberre és három évre szól. A következő három évben nem vesz át menedékkérőket Magyarország, leszámítva a határnál megjelenőket. Cserébe viszont azt várja el az európai közösségtől, hogy más országok is hasonlóan járjanak el, és így fejezzük be végre azt a méltatlan helyzetet, hogy az Európai Unió szándékosan és tartósan emberi jogokat sért.

Figyelmébe ajánljuk