Pók? Robot? Növény? Igen, mind egyszerre

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2018. júl. 13., 13:07
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A macskák, szokás szerint, megelőztek mindenkit. Alig mutatkozott be az első, a szobát találomra bejáró robotporszívó, már el is kezdtek megjelenni a porszívón utazó macskákat bemutató videók. Logikus ötlet volt tőlük. Ott az a mókásan mozgó jószág, miért is ne ülnének rá.

A macskák azonban egy kínai robotépítő miatt le vannak lépve. Időszerű, hogy eltűnjenek a történelem süllyesztőjében. Szun Tiencsi, a Vincross nevű cége által gyártott hatlábú, pókszerű robotot alakította át úgy, hogy a tetején egy cserepes virágot hordozzon.

A megoldás részletei egyelőre nem állnak rendelkezésünkre, de Tiencsi robotnövénye kimegy a napra, ha úgy tartja kedve, ha viszont túl erős a napsütés, akkor visszamászik az árnyékba. Ha megkocogtatjuk a robot páncélját, akkor hajlandó játszani velünk. Azt pedig, hogy a növényt locsolni kell, toporgással jelzi.

false

A fentiekben az a szép, hogy a szükséges alkatrészek többsége egy marék forintért beszerezhető. Kivétel a pókrobot, az nem terem minden bokorban. De a talajnedvességet mérő szenzort, fényérzékelőt, páratartalom-mérőt és a mindezek vezérléséhez egy egyszerű Arduino mikrokontrollert simán be lehet szerezni. A rendszer programozása sem igényli, hogy az ember öt évet eltöltsön a BME-n. Ha nem is egy tipikus tanulóprojekt, de három szenzor adatainak beolvasása és egy parancs kiadása iskolás számítástechnika-órai feladat.

Ezért nem is az a hír, hogy már lehet sétáló növényt csinálni. Bár két kezemet összetenném egy pókrobotba ültetett kövirózsáért. Még csak nem is az, hogy ezzel az okos otthonok tipikus eleme, a kis szivattyúval önmagát locsoló okos virágcserép koncepció teljesen átalakul. Az a hír, hogy egy jó ötlettel, a polcról levehető alkatrészekkel nagyon inspiráló projekteket lehet megvalósítani. Meg mernék esküdni, hogy a pók-robot-növény hibrid miatt több ember dönt úgy, hogy csak meg kellene nézni azt a programozást az informatika szakmai szervezeteinek kommünikéi miatt, amelyek a programozóhiányra panaszkodnak.

Komoly szépséghiba, hogy a Hexa nevű robot, amire a fenti projekt épül, 950 dollárba (több mint 260 ezer forint) kerül. De olcsóbb robotkitek is akadnak a piacon. Ha pedig a póklábakhoz nem ragaszkodunk, hanem beérjük négy kerékkel, akkor válogathatunk is az oktatási célú robotépítő kitek között.

Másvalaki problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2018. júl. 13., 13:07
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2018. július 14., szombat 15:01
  A XIX. században egyre inkább pánikba estek az elemzők, hogy a lószar kezelhetetlenül el fogja borítani a városok utcáit.
 2. 3
  Cyrano
  2018. július 14., szombat 11:24
  vilsi már megint hüle vagy. Pont erről szólna az alapjövedelem (nem úgy, mint nálunk).
  Nem tudom, mifaxért használsz netet, a számtech is mocsokfejlődés következménye. Vésd kőtáblára, küld el! (Annak akit érdekel)
 3. 2
  vilsi
  2018. július 14., szombat 07:48
  Ebben a helyzetben olyan szakvélemények sem segítenek, mint a MIT-technológia-szakemberek, Erik Brynjolfsson és Andrew McAfee vígasztaló megállapításai: „Az automata Google-autó m é g nem jár minden utcában és m é g mindig tömegével dolgoznak ember-pénztárosok, ügyfél-kiszolgálók, ügyvédek, sofőrök, rendőrök, mobilis ápolók, menedzserek és mások.” (7). Továbbá: „Nem mindenki van veszélyben, hogy lemossák a pályáról”(8). Röviden: Nem minden dolgozót fog érinteni (8). Egy kicsi munka marad az embernek is. De ez kit kellene, hogy megnyugtasson? Hogy a munka még nem mindenki elől tűnik el, a politikusokat nem biztos, hogy derűlátásra ingerli. Olyan államokban, mint No., elég, ha csak a pénzért dolgozók egytizede veszíti el munkáját és itt a szociális katasztrófa. A cool MIT-szakik azt tanácsolják: nyugodtan bízzunk a régi gazdasági modellben és továbbra is a legnagyobb növekedésre törekedjünk. Aki Erik Brynjolfsson és Andrew McAfee könyvét, a The Second Machine Age-et olvasta, ilyen ajánlásokokon csak csodálkozni tud. Fölvilágosít, hogy a digitálizálás az egész gazdasági modellünket kibillenti és egy újjal helyettesíti. A szerzők bezsongnak, mikor a mesterséges intelligencia korszaka új gépeiről mesélnek. Nincs fantázia, amely ezt a teljesen megváltozott világot elénk tárja. Ám amikor emberek kerülnek szóba, társadalom és politika, vége a fantáziának. (Precht: Vadászok, 25.o., ökobetyár)
 4. 1
  tiszapolgári
  2018. július 13., péntek 17:16
  Bármikor adódhat olyan szituáció, hogy szeretném kivinni az erkélyre a cserepes virágot, de az egyik kezemben sörösüveg van, a másikban a távkapcsoló, és hiába kiabálok a feleségemnek, hogy segítsen már kivinni a virágot, nem hallja, mert húst klopfol.
  Ilyenkor jól jön egy cserepes virág-vivő robot.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Szedlák Ádám

Másvalaki Problémája

Szedlák Ádám
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk