A csatorna sem bízott bennük, magukat terjesztették fel Emmyre a Trónok harca szereplői

  • Szabó Ádám
  • 2019. július 28.

Mikrofilm

Eléggé bejött nekik.

Mint a napokban kiderült, a rajongók dühe és a kritikusok szitkozódása ellenére a Trónok harca befejező évadja rekordszámú, 32 Emmy-jelölést kapott. Ebből tízet a show színészei hozták: Emilia Clarke (Daenerys), Kit Harington (Jon Snow) vagy Peter Dinklage (Tyrion) is ott van az esélyesek között.

Akad azonban pár nem várt nomináció is: Alfie Allen (Theon Greyjoy), Gwendoline Christie (Tarth-i Brienne) és Carice van Houten (Melisandre) szintén ott vannak a díjesélyesek között – ez pedig a hírek szerint még a sorozat mögött álló HBO-t is meglepte, ők ugyanis nem indították a versenyben a három mellékszereplőt.

Alfie Allen

Alfie Allen

Fotó: HBO

Mint kiderült, a színészek magukat terjesztették fel a díjra,

felvállalva ezzel a 225 dolláros (kb. 65 ezer forint) költséget is,

amit egyébként az Emmyben reménykedő csatornák állnak.Valójában nem ritka, hogy a díjra kevésbé esélyes színészek benevezik magukat az Emmy-re – az azonban
szokatlan, hogy egy ilyen felterjesztés végül jelölést is ér.

Hiába a sok petíció, a rajongók dühe, a kritikusok egyöntetű fanyalgása, a tévésorozatok királya mindent visz

A Netflix-HBO versenyt most az utóbbi nyerte – nagy fölénnyel. Kihirdették a legnagyobb presztízsű televíziós díj, az Emmy jelöltjeit – az igazi kérdés az volt, a viccszámba menő záró évad ellenére kedvenc marad-e az HBO sorozata.

A Trónok harca rengeteg fő- és mellékszereplőt mozgat, nem beszélve a vendégszereplőkről, így érthető, hogy az HBO nem indította mindegyiket a versenyben. A csatorna megerősítette, hogy a többi, jelölést kapott színészt már ők nevezték – így a Cerseit alakító Lena Headey-t is, aki az egész évad során mindössze 25 percet volt képernyőn, mégis rekordgázsit tehetett zsebre.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg?