Film

A helyi hős

Evan Morgan: A kölyöknyomozó

  • SzSz
  • 2021. február 10.

Mikrofilm

Álmos kisváros az Egyesült Államok szívében, ha kapcsoltunk már kertévére valamikor vasárnap délután, minden bizonyára magunk is jól ismerjük az ilyet.

A főutcán kisboltok, amelyek még mindig a csupaszív, békebeli Amerika hangulatát árasztják; bent az ismerős eladók, akik minden vásárló kérését és kívánságát fejből tudják. A háznál nevelkedő gyereket a járdán felejtett gördeszka és kosárlabda, vagy épp az öreg tölgyekre szerelt faházak jelképezik.

Abe Applebaumnak is van egy ilyen; első ránézésre egy tökéletesen átlagos, szemüveges tizenévesnek tűnik, aki odavan a krimikért és a detektívregényekért. Míg azonban ez az egész nyomozósdi a legtöbbeknél csak múló szeszély, nála hivatássá válik: miután megoldja az utcabálon ellopott persely rejtélyét, mindenki őt keresi fel ügyes-bajos dolgaival. Helyi nevezetességgé válik, akinek tetteiről lelkesen beszámol a regionális sajtó is – nincs az az eltűnt kisállat vagy ellopott rágógumi, amit ne találna meg. Karrierje akkor törik derékba, amikor egy kislánynak nyoma vész, ő pedig képtelen megoldani az ügyet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk