A legnépszerűbb film is díjat kap az Oscaron

  • narancs.hu
  • 2022. február 15.

Mikrofilm

A gálának ráadásul három év után ismét lesz műsorvezetője.

A nézők visszahódítása helyett az Oscar a presztízsre pályázik – írtuk cikkünkben, melyben a jelöltek kihirdetése után vontuk le a főbb tanulságokat. Ahelyett ugyanis, hogy a nézők megnyerése érdekében bejutattak volna a jelöltek közé néhány sikerfilmet, inkább egy háromórás japán művészfilmnek, a Drive My Carnak szavaztak bizalmat. Úgy néz ki azonban, a díjat odaítélő Akadémia mégsem engedte el teljesen a fiatalok és a tévénézők kegyeiért folyó harcot: a ceremónián kiosztják majd a legnépszerűbb filmnek járó, rajongók kedvence fantázianevű Oscart is. Ezt ráadásul nem is az Akadémia több mint 10 ezer, filmesekből álló tagja adja majd oda: bárki szavazhat twitteren az #OscarsFanFavorite hashtaggel bármelyik, 2021-ben bemutatott mozira, március 3-ig. Sőt három twitteren szavazó vendégeivel együtt meghívást nyerhet a 2023-as gálára, ahol egy díjat is átadhat – vélhetően ugyanúgy a közösségi médiás verseny győztesének.

Nem ez az első próbálkozás egy hasonszőrű elismerésre: az Akadémia először 2019-ben gondolkodott el azon, hogy külön kategóriát hoz létre a legnépszerűbb filmeknek, hogy így próbálja megnyerni magának a közönséget. A terv nem aratott osztatlan sikert, ezért gyorsan el is vetették. A mostani ötlet viszont lényegében ugyanezt a célt szolgálja: azzal, hogy a Pókember: Nincs hazaút, vagy épp a legújabb James Bond is érintett lehet a gálán, abban reménykednek, hogy többen kapcsolnak majd oda a tévében. Persze egy csomó, jelölés nélkül maradt remek film kaphatna így esélyt – ilyen a Red Rocket, A francia kiadás, a Zola, vagy akármelyik, listánkon szereplő mozi – ám a box office sikerek mellett várhatóan inkább a trollkodásé lesz a főszerep: máris kampány indult például, hogy ismét díjhoz juttassák a Shreket, mely ugyan 2001-es film, így nem jelölhető, de hát az internetnek nem lehet parancsolni. 

Így, hogy a szavazás a twitteren zajlik, ráadásul még több fiatalhoz eljuthat az elismerés híre: a múltban az aranyszobrocskát illetően legfeljebb az OscarSoWhite hashtag pörgött, mikor egymás után több évben is kizárólag fehér színészek és rendezők kaptak jelölést. A legnépszerűbb film mellett az Akadémia még egy kampányt indított a közösségi médiában: OscarsCheerMoment hashtaggel várják a kedvenc, 2021-es filmes jeleneteket is, a győztest a tweetekkel együtt szintén bemutatják majd a díjátadón.

A ceremónia házigazdái Amy Schumer (Kész katasztrófa), Regina Hall (Horrorra akadva) és Wanda Sykes (Rossz anyák) komikusok lesznek. Legutóbb a 2018-as, A víz érintése sikerét hozó gálán volt hostja a shownak, majd Jimmy Kimmel szerepvállalása után három évig műsorvezető nélkül adták át a díjakat. Az elmúlt években az Oscar házigazda szerepe igazi forró krumplivá vált Hollywoodban: van, aki a mai napig nem felejtette el, milyen borzalmasat alakított; máskor elég volt, ha csak felmerült egy név, az internet népe azonnal rávetette magát és előcibált róla valami kompromittáló dolgot a múltból, ahogy történt ez Kevin Hart esetében.

A 94. Oscar-gálát március 27-én rendezik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk