Beperli Alec Baldwint a véletlenül lelőtt operatőr családja

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. február 16.

Mikrofilm

A család ügyvédje szerint gondatlanság és spórolás vezetett Halyna Hutchins értelmetlen és tragikus halálához.

Polgári pert indít a Rust című western forgatásán az operatőrt egy kellékfegyverrel véletlenül lelövő Alec Baldwin és a produkció több más tagja ellen az áldozat családja. A Santa Fe megyében kedden benyújtott kereset szerint a forgatáson számos biztonsági előírást nem tartottak be.

A polgári pert Alec Baldwin és a produkció biztonságáért felelős stábtagok ellen a néhai operatőr, Halyna Hutchins férje, Matthew Hutchins és kilencéves fiuk nevében indították. Brian Panis, a felperesek ügyvédje szerint Baldwin és a forgatás biztonságáért felelős szakemberek "gondatlansága és spórolása vezetett Halyna Hutchins értelmetlen és tragikus halálához".

Baldwin kezében a Rust forgatásán sült el a .45-ös kaliberű colt. Az éles lőszerrel leadott lövés kioltotta az operatőr életét, és megsebesítette Joel Souza rendezőt. Az új-mexikói Santa Fében forgatott filmen Baldwin nemcsak színészként, hanem producerként is dolgozott.

Aaron Dyer, a Baldwint és társait képviselő ügyvéd közölte, hogy "bármilyen állítás, miszerint Alec gondatlan volt, hamis".

Baldwin korábban azt mondta, őt úgy tájékoztatták, hogy a kezébe adott fegyver "hideg", ami a filmeseknél azt jelenti, hogy biztonságos a használata. Dyer arra hivatkozott, hogy ez az eljárás korábban filmek ezreinek forgatásán így működött, és még sohasem fordult elő, hogy bárkit megsebesített volna egy golyó.

A színészeknek bízniuk kell a fegyverszakértőkben és kellékesekben, valamint a rendezőasszisztensekben, nem lehet az ő feladatuk, hogy eldöntsék, biztonságosan elsüthető-e egy fegyver - fogalmazott az ügyvéd.

Panish szerint azonban Baldwinnak komoly felelőssége van a történtekben, mert ő sütötte el a fegyvert, amely megölte Hutchinst.

A kereset szerint Baldwin a ravaszon tartotta az ujját, amit próba alatt nem lett volna szabad. A színész korábban azt nyilatkozta, hogy felhúzta a fegyver kakasát, de nem húzta meg a ravaszt.

Panish hangsúlyozta, hogy Baldwinnak ellenőriznie kellett volna, hogy valóban nincs-e éles lőszer a fegyverben, és nem lett volna szabad emberre irányítania a fegyvert.

A felperesek egy üzenetváltást is benyújtottak bizonyítékként, amelyben Lane Luper kameraman arra hívta fel a gyártásvezető Katherine Walters figyelmét, hogy "a fegyver már háromszor elsült véletlenül. Ez nagyon nem biztonságos".

Az új-mexikói hatóságok továbbra is vizsgálják, hogyan került a forgatásra éles lőszer. Egyelőre nem történt vádemelés.

A pernek, amelyben a vádlottaktól meg nem nevezett összegű kártérítést követelnek, Baldwinon kívül két tucat alperese van, köztük a fegyverszakértő Hannah Gutierrez Reed és David Halls rendezőasszisztens.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk