A Netflixet perli a sakktörténet egyik pionírja

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 17.

Mikrofilm

A 80 éves nagymester az első nő, aki elnyerte ezt a címet. Becsületsértésért perel A vezércsel című sorozat miatt.

Nona Gaprindasvil 1978-ban a nők között elsőként kapott nemzetközi nagymesteri címet, úttörő volt a sakk történetében, most viszont szerinte épp ezt az eredményét veszi el tőle a Netflix A vezércsel című sorozata - írja a New York Times.

 
Nona Gaprindasvili 1975-ben.

 A mű ugyan fikció, ahogy az alapját adó regény is, de sok ponton hivatkozik a sakktörténelem valós eseményeire és szereplőire. Egy ilyen esetben történik az, hogy a sorozatban előkerül Nona Gaprindasvili karaktere, akit elismernek, mint nagynevű női szovjet sakkozót, de azt mondják, hogy sose mérkőzött meg férfiakkal. 

Ezt a mondatot támadta meg Gaprindasvili, mert becsületsértőnek tartja, szerinte ezzel eredményeitől fosztják meg őt a sorozat alkotói és aláássák hírnevét. A nagymester azzal érvel, hogy már a New York Times 1968-as címlapján is az jelent meg róla, hogy "Gaprindasvili kisasszony 7 férfit győzött le egy erős tornán".

A nagymester komoly kártérítést vár, a Netflix azonban kitart amellett, hogy nem követtek el becsületsértést.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk