A Queennek sem kell az Oscar ceremónia: lesz egyáltalán, aki hajlandó megjelenni a februári gálán?

  • Szabó Ádám
  • 2019. február 2.

Mikrofilm

A show nézettsége már így is évek óta csak csökken.

Már csak néhány hét van hátra a 91. Oscar díjátadó gáláig, a ceremónia felett pedig tovább gyülekeznek a viharfelhők. Nagyon úgy néz ki például, hogy 30 év óta először nem lesz házigazdája a műsornak. Mint ismert, eredetileg Kevin Hart komikust kérték fel a szerepre, néhány korai, homofób vicceket tartalmazó tweetje miatt viszont Hart visszalépett – vagy épp visszaléptették. Ezután hetekig tartó húzd meg, ereszd meg kezdődött a színész és az Akadémia között: megbocsátottak volna Hartnak, aki viszont már nem volt hajlandó kötélnek állni. Hetekig forró krumpliként dobálták Hollywoodban a ceremóniamesteri tisztséget,

ilyen botrányok után senki nem akarta elvállalni a szerepet:

a show nézettsége évek óta csökken, ahogy a host szerepe is, így nyerni nem igazán lehet vele, veszíteni azonban annál többet.

Szintén felháborodást okozott, hogy az Akadémia azt fontolgatta, hogy néhány technikai díjat – például a Legjobb operatőrnek járót – a reklámszünetben adnák át, hogy így rövidítsenek a tévéműsor hosszán. Hasonló botrányt okozott az az ötlet is, hogy az öt jelölt betétdal közül csak a legnépszerűbb és legesélyesebbnek számító kettőnek engednék meg, hogy élőben eljátsszák: a Lady Gaga-féle Shallow-nak a Csillag születikből és Kendrick Lamar All the Stars című számának a Fekete párducból. Végül ettől is visszatáncolt az Akadémia, így az összes jelöltet hallhatjuk majd a díjátadón.

Habár a Bohém rapszódia alaposan megosztja az embereket, masszív sikert aratott a pénztáraknál, és 5 Oscarra jelölték, köztük a legjobb film díjára is. Ennek köszönhető a hírek szerint, hogy felkérték a Queen tagjait, adják elő a gálán Bohém rapszódiát. A műsor hagyományosan a házgazda poénkodásaival kezdődik, mivel viszont idén nem lesz ilyenje az Oscarnak, azt szerették volna, hogy a jól ismert slágerrel kezdődjön a buli. Volt már ilyenre példa: két éve Justin Timberlake a Trollok betétdalával nyitotta a ceremóniát.

A Queen azonban Timberlake-kel ellentétben visszautasította

a felkérést; döntésükben talán az is szerepet játszott, hogy a Bohém rapszódia rendezőjét újabb emberek vádolták meg szexuális zaklatással.

Mindezek után érthető, hogy a New York Times már úgy cikkezik az Oscarról, mint a műsorról, ami szégyelli saját magát. A cikk írója azonban egy pozitív példát is felhoz az Akadémia számára: a Super Bowl szintén maratoni hosszúságú adás, amit nem kerülnek el a botrányok, mégis képes évről évre növelni a nézettségét, és még reklámszüneteiben is kenterbe veri az Oscart.

Figyelmébe ajánljuk