A Tolkien-család nem támogatja az íróról szóló életrajzi filmet

  • Szabó Ádám
  • 2019. április 24.

Mikrofilm

Korábban több megkeresést elutasítottak, ezúttal meg sem kérdezték őket.

Májusban mutatják be a mozikban a J.R.R. Tolkienről szóló önéletrajz filmet (magyarországi bemutatóról egyelőre nincs hír).

A címszereplőt Nicholas Hoult alakítja, a trailer alapján pedig a mozi inkább A Gyűrűk Ura írójának fiatalkori éveire és a Lily Collins alakította Edith Bratt-tal folytatott romantikus kapcsolatára koncentrál majd – de biztosak lehetünk benne, hogy Gyűrűk Ura-utalásokat is kapunk majd dögivel.

A sokak által várt film azonban a The Hollywood Reporter szerint

nem kapta meg az áment az író családjától.

Amint Tolkien örökösei közleményükben kijelentették, nem vettek részt a film elkészültében és nem is kérték ki a tanácsukat vagy véleményüket sem – épp ezért semmilyen módon nem támogatják a mozit. Korábban előfordult már, hogy felkeresték őket filmötletekkel, de ők egy ilyet sem hagytak jóvá – a hamarosan debütáló Tolkien is az engedélyük nélkül készült el.

Tolkienék még azelőtt hozták nyilvánosságra állásfoglalásukat, hogy látták volna a filmet
– így az elhatárolódás nem jelenti azt, hogy a biopic rosszul sikerült volna. Nem példa nélküli, hogy a hozzátartozók engedélye nélkül készül önéletrajzi film: a David Bowie-ról szóló Stardustban például nem hallhatunk Bowie-dalokat, az énekes fia ugyanis nem járult hozzá ehhez.

A Tolkien lesz az első Fox-film, amelyet azután mutatnak be, hogy a Disney bekebelezte a stúdiót. A mozi eredetileg a Fox Searchlight égisze alatt készült, mely a Fox díjnyertes mozijairól ismert stúdiója – a terjesztésért immár viszont az egeres óriáscég fog felelni.

Miki egér felfalta a rókát, és egy igazi szörnyet teremtett

Március 20-án nyélbe ütötték minden idők legnagyobb szórakoztatóipari bizniszét. A Disney 71,3 milliárd dollárért felvásárolta a 21st Century Fox filmes és televíziós részlegét. A tranzakció értéke körülbelül a magyar GDP felének felel meg. Az így létrejött gigacég a mozibevételek akár 40 százalékát is megkaparinthatja.

Figyelmébe ajánljuk