Az ember, aki először csak az angolokat nevette ki, majd pellengérre állította az egész világot

  • Gera Márton
  • 2018. július 17.

Mikrofilm

Sacha Baron Cohen visszatér a tévébe. Mutatjuk a legjobb jeleneteit.

Már gyerekkorában kiválóan beszélte az angolt, Cambridge-ben tanult, és az amerikai polgárjogi mozgalomról írta a diplomamunkáját. Ezek azok a dolgok, amiket a legkevésbé sem gondolnánk Sacha Baron Cohenről, akit a többség teljesen érthető módon úgy ismer, hogy ronda, szürke öltönyben (Borat) sétál valamelyik utcán, és kellemetlen helyzetbe hozza a járókelőket. Vagy éppen sapkás, fukszokkal megpakolt angliai csávóként (Ali G) kérdezgeti Donald Trumpot és az ENSZ korábbi főtitkárát.

A héten Cohen visszatért oda, ahonnan a karrierje indult, és ahol a legerősebb szkeccseit hozta össze, azaz a tévébe. A Who is America? (a nyitóepizódról szóló kritikánkat hamarosan olvashatják) kapcsán Borat–Brünö–Ali G legjobb jeleneteit gyűjtöttük össze.

Ali G-ként

A három évadot megélt Da Ali G Show a 2000-es évek elején indult, amikor az áldokumentum műfaja még nem virágzott el teljesen. Így nem volt olyan nehéz elhitetni a vendégekkel, hogy akivel beszélnek, valóban a gettóból jött, s valamiért egészen felfoghatatlan kérdéseket tesz fel nekik, noha legtöbbször a nevüket sem tudja rendesen kiejteni. Sacha Baron Cohen persze már ezekben a jelenetekben is az előítéleteinkre játszott rá.

A pedánsan felöltözött angol rendőrt például arról faggatta, hogy mégis hogyan tudna fegyverekhez jutni:

Ali G és a veszélyes fegyverek

Ali G és a veszélyes fegyverek

Donald Trump is fogadta egy interjú erejéig, bár a jelenlegi amerikai elnök csupán pár percig bírta:

Ali G donald trump sacha baron Cohen interview

Uploaded by Smarty Max on 2016-11-06.

Edwin „Buzz” Aldrinnak, aki másodikként lépett a Holdra, arra kellett válaszolnia, hogyan fogadták őt a Holdon élő emberek:

Ali G - Buzz Aldrin (HQ)

Ali G interviews Buzz Aldrin

A vallások képviselőivel beszélgetve lazán összekeverte a Mikulást Jézus Krisztussal:

Ali G Show - Religion | Uncensored

Some talkin' about belief and stuff. Some chatting with the priest, innit. Somebody got offended. Well, multiple people ... Support my videos with Litecoin: LLEP8AJpyGncpsWT2NtATKaPykMfQeSCLt

Boratként

Cohen legismertebb szerepe szintén a Da Ali G Show-ban volt; a rasszizmust pártoló kazahsztáni tévériporternek sikerült úgy átejtenie a nézőket, hogy amikor 2005-ben Cohen Boratként vezette az MTV Europe Music Awards show-ját, az MTI például úgy számolt be az eseményről, mintha azt valóban a kazah Borat Sagdiyev vezette volna. Borat 2006-ban végül önálló filmet kapott, amelynek ugyan voltak erős pillanatai, de azt elég egyértelműen megmutatta, hogy a történetírás közel sem megy olyan jól Cohennek, mint a szkeccsek összeállítása.

Boratként meglátogatta az arizonai republikánusokat, majd rögtön 10 perces csöndre intette őket:

Da Ali G Show - Borat has Lunch with The Arizona Republican Comittee

Da Ali G Show - Borat has Lunch with The Arizona Republican Comittee Da Ali G Show - Borat Our YouTube channel features ALL the scenes from Da Ali G Show. Subscribe to watch your favorites parts again, or catch-up on any scenes you may have missed.

A puszival köszönő Borat elment bort kóstolni:

Borat's Guide to Wine Tasting (Extended Grapes Version)

He is your slave?

A 2006-os filmben Borat felszállt a New York-i metróra, és olyan történt, amit még a sokat látott New York-i metrózó sem tapasztalt soha:

Borat's ways of greeting to the foreign friends were so special

Uploaded by ds wdg on 2017-04-24.

Brünóként

A három Sacha Baron Cohen-figura közül talán Brüno a legkevésbé sikerült. A 2009-es Brüno film kapcsán azt írtuk, hogy úgy tűnik, mintha Cohen megcsinálta volna évekkel ezelőtt sikerének remake-jét. Ez pedig igaz magára Brünóra is, aki persze ugyanúgy képes volt hülyét csinálni bárkiből, mint az összes többi idióta, de már közel sem olyan svunggal, mint Ali G vagy Borat. Néhány jobban sikerült jelenete azért neki is volt.

Brüno egyszer elment egy keresztény rockfesztiválra:

Bruno goes to a chtistian rock festival

Bruno goes to a christian rock festival. Big up to the Christian rockers. Cool Dudes.They handled Bruno OK. YES YES

A New York-i divathéten is feltalálta magát:

Bruno at New York Fashion Week

Bruno travels to New York to attend the New York Fashion Week with his peers. I claim no rights.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!


Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.