Az év első botrányfilmjében liberális elit vadászik a konzervatívokra

  • Szabó Ádám
  • 2020. február 17.

Mikrofilm

"Az év legvitatottabb filmje, amit még senki sem látott" - hirdeti a mozi.

Tavaly nyáron a texasi El Pasóban, majd órákkal később az Ohio állambeli Daytonában történt fegyveres támadás az Egyesült Államokban. A mészárlást követő napokban Trump elnök és a konzervatív média figyelme egy bemutatás előtt álló szatirikus thrillerre fókuszált: a The Hunt című moziban egy liberális elithez tartozó csoport sport gyanánt vadászik konzervatívokra.

A Fox News annyi műsoridőt áldozott a mozira, amennyit vásárolni sem lehetne, Trump pedig a Twitteren háborgott, többek között igazi rasszistának bélyegezve a gazdag liberálisokat. A botrány hatására az Universal végül elnapolta az eredetileg 2019 szeptemberére tervezett bemutatót – most azonban úgy gondolták, elég idő telt el, így március 13-án Amerikában mégis bemutatják a filmet.

Jelenet a filmből

Jelenet a filmből

 

A The Hunt Richard Connell 1924-es The Most Dangerous Game című könyvének adaptációja. A regényben egy nagymenő amerikai vadász pottyan a vízre jachtjáról, majd egy karibi szigetre úszik, ahol azonban egy orosz arisztokrata uralkodik – aki unja már az állatokra lövöldözést ezért

úgy dönt, levadássza az amerikait.

Ezt a sztorit aktualizálta napjaink egyik legmenőbb televíziós alkotója, Damon Lindelof, aki A hátrahagyottak után legutóbb a Watchmen sorozatverziójával nyűgözte le a nézőket. A The Hunt szereplőgárdájában olyan nevek tűnnek fel, mint a kétszeres Oscar-díjas Hilary Swank, Betty Gilpin vagy Emma Roberts.

A film sztorija szerint szélsőséges jobboldali nézeteket valló embereket rabolnak el, hogy unatkozó, gazdag liberálisok állatokként vadászhassák le őket. Mindez persze a tavalyi lövöldözős tragédia nélkül is felháborította Trumpot és a konzervatívokat Amerikában. A Vulture külön cikkben járt utána, van-e alapja a háborgásoknak: egyértelmű választ ugyan nem adott, de bebizonyította, hogy a film valóban szánalmas szerencsétleneknek nevezi a jobboldali áldozatokat.

Miközben a film mögött álló stúdiók reménykednek, hogy a botrány hatására emberek tömegei tódulnak majd a moziba, az alkotók nyilatkozataikban igyekszenek elvenni a mozi élét. Lindelof szerint téved a média, amikor ellentmondásos filmnek igyekszik beállítani a The Hunt-ot: "(...) ez nem egy veszélyes film. Ez nem egy provokatív film. Ez nem egy megosztó film" – nyilatkozta. Ez persze nem tartotta vissza a marketingeseket, hogy egy disznófejjel, "Az év legvitatottabb filmje, amit még senki sem látott" felirattal hirdesse a mozit.

Figyelmébe ajánljuk