Az írók szerint a Tűnj el! című filmé a 21. század legjobb forgatókönyve

Mikrofilm

A WGA listájának első tíz helyezettjéből hét az Oscart is elnyerte.

Az Amerikai Írók Céhe (Writers Guild of America), vagyis a filmes és tévés írókat tömörítő szakszervezet közzé tette listáját a 21. század 101 legjobb filmforgatókönyvéről. A WGA valójában két szervezetet, a New York központú keleti (WGAE) és a Los Angeles központú nyugati (WGAW) szakszervezet együttesét jelöli – előbbinek több mint 5 ezer, utóbbinak pedig 10 ezernél is több tagja van, ráadásul a Golden Globe-bal ellentétben valódi, szakmában dolgozó írókról van szó. A lista tehát nagyjából bemutatja, az amerikai filmipar mely filmekért – vagyis azok forgatókönyvéért – volt oda leginkább az elmúlt 21 évben.

Első helyen Jordan Peele sokat méltatott Tűnj el! című horrorja áll a listán. Peele elsősorban Key and Peele című szkeccsműsorával szerzett nevet magának, majd a szatirikus-rémisztő, társadalmi mondanivalóval megpakolt horrorjával letarolta a világot. Azóta 2019-ben elkészítette a hasonló hangnemű Mit, de íróként visszatért a paródiához (Keanu: Macskaland) is, miközben olyan, innovatív horrorokon is dolgozott, mint a Kampókéz remake-je, vagy a legújabb The Twillight Zone-sorozat. A Tűnj el! forgatókönyve ugyanúgy Oscart kapott, mint a top 10-ben szereplő másik 7 film. A Vérző olajnak, a Becstelen brigantyknak és a Mementónak be kellett érnie a jelöléssel.

A 101 filmből négy fűződik Christopher Nolanhez (Memento; A sötét lovag; Eredet; Tökéletes trükk) és Joel és Ethan Coenhez (Nem vénnek való vidék; Egy komoly ember; Llewyn Davis világa; Ó, testvér, merre visz az utad?), három pedig Quentin Tarantinóhoz (Becstelen brigantyk; Volt egyszer egy… Hollywood; Django elszabadul) és Alfonso Cuarónhoz (Az ember gyermeke; Roma; Anyádat is!).

A listán szereplők döntő többsége a nézők és a kritikusok körében is népszerű filmek, melyek nagy része minimum az Oscar-jelölést begyűjtötte, akad azonban néhány meglepetés is. A 12. helyezett Koszorúslányok olyan filmeket előzött meg, mint a Túl a barátságon, a Spotlight: Egy nyomozás részletei, vagy A Wall Street farkasa. A 100. helyre rangsorolt 2001-es Doktor Szöszi épp csak befért a listára, de azért sikerült megelőznie a műfajilag ugyan rokon, de egészen más súlycsoportban játszó Napos oldalt – nem beszélve azokról a forgatókönyvükért Oscart szerző mozikról, amelyek a listára sem fértek fel (Precious - A boldogság ára; Kódjátszma; Zöld könyv: Útmutató az élethez). A 68. helyet megszerző Mad Max: A harag útja az elmúlt évtizedek egyik legjobb és legeredetibb filmje ugyan, ám olyan kevés dialógus hallgató benne, hogy magának a rendezőnek, George Millernek kellett lehűtenie azt a pletykát, miszerint valójában a mozinak nem is volt hagyományos forgatókönyve. A világot letaroló A Gyűrűk Ura-trilógiából mindössze egy rész fért a legjobbak közé – nem a 11 Oscart bezsebelő A király visszatérre esett azonban az írók választása, hanem A Gyűrű Szövetségére, ami a 76. lett.

Íme a WGA listájának első 25 helyezettje:

1. Tűnj el! (2017; Jordan Peele)

2. Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004; Charlie Kaufman, Charlie Kaufman, Michel Gondry, Pierre Bismuth)

3. Social Network – A közösségi háló (2010; Aaron Sorkin)

4. Élősködők (2019; Bong Joon Ho, Han Jin Won)

5. Nem vénnek való vidék (2007; Joel Coen, Ethan Coen)

6. Holdfény (2016; Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney)

7. Vérző olaj (2007; Paul Thomas Anderson) Becstelen brigantyk (2009; Quentin Tarantino)

8. Majdnem híres (2000; Cameron Crowe)

9. Memento (2000; Christopher Nolan, Jonathan Nolan)

10. Adaptáció (2002; Charlie Kaufman, Donald Kaufman)

11. Koszorúslányok (2011; Annie Mumulo, Kristen Wiig)

12. Túl a barátságon (2005; Larry McMurtry, Diana Ossana)

13. Tenenbaum, a háziátok (2001; Wes Anderson, Owen Wilson)

14. Kerülőutak (2004; Alexander Payne, Jim Taylor)

15. Lady Bird (2017; Greta Gerwig)

16. A nő (2013; Spike Jonze)

17. Az ember gyermeke (2006; Alfonso Cuarón, Timothy J. Sexton, David Arata, Mark Fergus, Hawk Ostby)

18. Elveszett jelentés (2003; Sofia Coppola)

19. Michael Clayton (2007; Tony Gilroy)

20. A család kicsi kincse (2006; Michael Arndt)

21. Volt egyszer egy… Hollywood (2019; Quentin Tarantino)

22. Ígéretes fiatal nő (2020; Emerald Fennell)

23. Juno (2007; Diablo Cody)

24. A Grand Budapest Hotel (2014; Wes Anderson, Hugo Guinness)

25. A sötét lovag (2008; Jonathan Nolan, Christopher Nolan, David S. Goyer)

A teljes lista ezen a linken érhető el.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk