A Golden Globe-vonaton nincs fék: tévés közvetítés nélkül is díjaznának Návai Anikóék

Mikrofilm

Van-e értelme a díjnak gála és sztárok nélkül?

Návai Anikó az elmúlt hónapokban gulyásleves-osztogatása helyett azzal került be a hírekbe, hogy kiderült: plagizált Scarlett Johansson-interjút adott el a Nők Lapjának. Ebben ráadásul utólag sem talált semmi kivetnivalót, az pedig tényleg csak hab a tortán, hogy úgy tűnik, nem ez az egyetlen anyag, amit hamisan a saját neve alatt publikált.

Návai a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetének (Hollywood Foreign Press Association – HFPA) tagjaként tudott a sztárok közé kerülni. Ez a szervezet osztja ki minden évben a Golden Globe-díjakat. Az elismerést annak ellenére emlegetik még mindig az „Oscar előszobájaként”, hogy ennek semmi alapja nincs. Mindez azonban bizonyítja, hogy a HFPA, ha máshoz nem, a hírveréshez tényleg ért – írtuk korábbi cikkünkben, ahol bemutattuk azt is, mi a probléma a szervezettel. Akkor épp rasszizmussal vádolták meg őket, amiért egy kategóriába gettósították a nem angolnyelvű filmeket. A valódi balhé azonban még hátra volt: nem sokkal később robbant ki a botrány, ami még súlyosabb problémákat – többek között korrupciót, bennfentességet, szexizmust és még több rasszizmust – tárt fel a működésükkel kapcsolatban. Kiderült tehát, hogy Návai szakmaiatlansága egyáltalán nem számít kirívó esetnek.

A Los Angeles Times tárta fel, hogy a HFPA 87 tagú testületében ráadásul egyetlen fekete újságíró sincs, ami csak olaj volt a tűzre. A következő hónapokban a szervezet folyamatosan azt bizonygatta, mennyire elkötelezettek a diverzitás és a változás mellett: tavaly októberre például saját bevallásuk szerint 21 új tagot vettek fel maguk közé, kiknek 29 százaléka fekete újságíró volt.

Közben azonban továbbra is teljes rejtély maradt, mi alapján lehet bekerülni hozzájuk, vagy miféle szakmait-etikai elvárást támasztanak a tagokkal szemben.

Helen Hoehne elnök azt nyilatkozta: új szervezetet építenek, amely nem kvótákra koncentrál, hanem az olyan belső értékeikre, mint a sokszínűség és a befogadás. Azt is megígérték, hogy ezentúl kitiltják azokat a tagokat, akik ajándékokat és utazásokat fogadnak el a stúdióktól. Gyakran előforduló kritika volt ugyanis a HFPA-val szemben, hogy viszonylag könnyen lekenyerezhetők ilyesmikkel. Az Emily Párizsban című netflixes limonádé a bennfentesek szerint például azért tudott két Globe-jelölést is begyűjteni, mert az újságírókat Párizsba reptették, hogy ott egyéb "kényeztetések" mellett betekinthessenek a forgatás kulisszatitkaiba.

Michael Douglas a Golden Globe-díjak 76. átadóünnepségén

 
Michael Douglas a Golden Globe-díj 76. átadóünnepségén, 2019-ben
Fotó: MTI/AP/NBC/Paul Drinkwater

A botrányok hatására számos cég és sztár hátrált ki a díj mögül, köztük a Netflix, Scarlett Johansson, vagy épp Tom Cruise, aki tiltakozása jeléül visszaküldte korábban kapott három Globe-díját is. Ettől is nagyobb csapást jelentett számukra, hogy a díjátadót sugárzó NBC sem kért belőlük: közleményben tudatták, hogy a 2022-es showt nem kívánják közvetíteni – ám ha valóban bekövetkezik a szervezet által ígért változás, nyitottak arra, hogy 2023-ban ismét a tévében láthassuk a díjátadót. Mindez azért különösen fontos a HFPA számára, mert gyakorlatilag egyedül a Golden Globe showműsora miatt létezhet még mindig a szervezet:

a gálát pont jó időpontban, hagyományosan még az Oscar előtt, de már néhány jelentős szakmai és kritikusi díj után adják oda.

Akkor tehát, amikor már látni az esélyeket, de a legnagyobb kérdés, vagyis hogy kié lesz az Oscar, még nem tisztázódott. A Globe az egyik legfőbb tévés díjátadó, ami ráadásul sokkal fesztelenebb az Oscarnál: a sztárok asztaltársaságokban ülnek és a műsor alatt itt fogyaszthatnak is, épp ezért legtöbben annak ellenére mennek el az eseményre, hogy ők maguk is tudják, az elismerés szakmai értéke meglehetősen csekély. Néha mégis előfordul, hogy a Globe körüli hírverés Oscar-szempontból is jól jön: legutóbb ez segíthetett az addig csak sötét lóként emlegetett Maria Bakalovának (Borat utólagos mozifilm), vagy épp Andra Day-nek (The United States vs. Billie Holiday) Oscar-jelöléshez jutni, hogy a HFPA elismerte alakításukat.

Drew Barrymore (j) és Jennifer Lawrence amerikai színésznők a 71. alkalommal odaítélt Arany Glóbusz-díjak (Golden Globe) átadási ünnepségén

 
Drew Barrymore (j) és Jennifer Lawrence egy korábbi Golden Globe-gálán
Fotó: MTI/EPA/Paul Buck

A hírek szerint azonban a szervezetet az eddig sem túl jó hírnevének csorbulása és a tévéközvetítés lefújása sem tántorította el: továbbra is mindenképpen megrendezik az immár 79. díjátadó gálát, akkor is, ha azt egyetlen adó sem sugározza. Arról egyelőre nincs hír, ezt milyen formában tervezik. Média nélkül is megrendezik az eseményt? De akkor mégis melyik sztár venne részt rajta? Ha pedig nincsenek sztárok, mi értelme az egésznek? A szervezet egyelőre kivár a válaszokkal.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk