Családi drámát és ukrán dokumentumfilmet díjaztak a Sundance fesztiválon

Mikrofilm

A fődíjat Alessandra Lacorazza In The Summer című filmje nyerte.

Még véget sem ért a mostani díjszezon, a Sundance Filmfesztivállal máris elkezdődik a következő: a Robert Redfordhoz köthető függetlenfilmes mustra idén ünnepli 40. születésnapját – ennek tiszteletére meg is választották a Whiplasht történetük legjobb filmjének –, és bár egyre gyakrabban kelnek el az itteni filmek rekordáron, ami némiképp aláássa az indie-jelleg báját, az esemény még mindig a saját útján jár. A legtöbb jelentősebb fesztivált hónapokkal később rendezik, a Sundance-re azonban januárban kerül sor; akkor, amikor még mindig nem tudni például, az előző évi itt bemutatott filmek közül bármelyik elnyerte-e az Oscart. A seregszemle rangját mutatja, hogy több itteni film verseng majd az Akadémia aranyszobrocskájáért: az Előző életek a filmek és az eredeti forgatókönyvek, a 20 nap Mariupolban és a The Eternal Memory pedig a dokuk között versenyez. De az elmúlt évek Oscar-sikerei tele voltak Sudance-es filmekkel: ilyen volt a fődíjat is elnyerő CODA és A nomádok földje; a Minari – A családom története, az Ígéretes fiatal nő, a Sráckor, A régi város, vagy a 21. század legjobb forgatókönyvének is megválasztott Tűnj el!. Úgy nézzünk tehát a mostani díjazottakra is, hogy azokkal könnyedén találkozhatunk az Oscar-jelöltek között is – jövőre.

A fődíjat jelentő drámai Grand Jury Prize-t Alessandra Lacorazza In The Summer című filmje nyerte el. Főhőse egy testvérpár, akik a nyarat apjuknál töltik Új-Mexikóban, és ezek a látogatások pedig egész életükre hatással vannak. Ez Lacorazza játékfilmes bemutatkozása, amivel a legjobb rendezés díját is hazvihette. Az apát alakító Remé Pérez Joglar ’Residente’ néven ismert puertó ricói rappernek-énekesnek számít, a kritikák pedig külön kiemelték a játékát.

A dokumentumfilmes fődíj Brendan Bellomo és Slavas Leontyev Porcelain War című filmjéé lett, amely az ukrajnai háborút mutatja be. Leontyev maga is részt vett a harcokban, a frontvonalon rögzített képeit használták fel a dokuban.

Elismerést vihetett haza Jesse Eisenberg is, akit színészként olyan filmekből ismerhetünk, mint a Social Network – A közösségi háló vagy az Adventureland – Kalandpark. De ő volt a főszereplője a tavalyi Fleishman bajban van című sorozatnak is, amivel kapcsolatban mi is interjúztunk vele. Eisenberg két éve ugyancsak a Sundance-en mutatkozott be rendezőként When You Finish Saving the World című családi dramedyjével, most pedig máris visszatért következő rendezői próbálkozásával. Az A Real Pain című keserédes komédiája egy testvérpárról szól, akik Lengyelországba utaznak hogy utánajárjanak nagymamájuk halálának, közben pedig a holokauszttal is megismerkednek. Eisenberg nemcsak rendezte, de maga is írta a filmet, illetve az egyik főszerepben is feltűnik; partnere az Utódlásért nemrég agyondíjazott Kieran Culkin. Az A Real Pain elnyerte a forgatókönyveket díjazó Waldo Salt Screenwriting Awardot.

A filmet egy napon belül azonnal meg is vették: az Oscar-sikerekre specializálódott Searchlight 10 millió dollárt fizetett érte és azt tervezik, még idén széles körben moziba küldik. Ez azonban az elemzések szerint inkább kivételnek számít, és elsősorban Eisenberg sztárstátuszának szól: az előző évektől eltérően idén nem voltak hatalmas licitháborúk, a COVID után a stúdiók még mindig óvatosan költenek. A Thelma című akciókomédia, amelyben a 94 éves June Squibb (akit 2014-ben, a Nebraskáért jelöltek Oscarra) száll szembe egy unokázós csalóval, ugyanúgy nem talált egyelőre forgalmazót, mint a My Old Ass című tinikomédia, melyben az elmúlt évek olyan felemelkedő sztárjai szerepelnek, mint Aubrey Plaza (A Fehér Lótusz; Emily the Criminal) és Maddie Ziegler (akit Sia videóklippjeiből és a West Side Storyból ismerhetünk). A legnagyobb összegért az It’s What Inside című horrorkomédia kelt el, amely egy esküvői elő-partin játszódik, ahol régi románcok élednek újra, a feszültség pedig az egekig szökik. Greg Jardon filmjéért a Netflix 17 millió dollárt fizetett, ezzel pedig a fesztivál történetének hatodik legnagyobb bizniszévé vált, de még így is jócskán elmarad a CODA rekorddöntő 25 milliójától, amit az Apple fizetett érte.

Bemutatták az egykori Supermant alakító Christopher Reeve-ről szóló dokumentumfilmet, a Super/Man: The Christopher Reeve Storyt pedig álló ovációval ünnepelték. Hasonló sikert aratott a Will & Harper, ami arról szól, hogy Will Ferrell komikus tanúja lesz jóbarátja, Harper Steele transz átalakulásának.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk