Az új Batman tényleg mindent visz

  • Szabó Ádám
  • 2019. június 23.

Mikrofilm

Fénykorát éli a színész, lassan minden szuperhőst ő alakít.

Robert Pattinsont az Alkonyat-sorozattal azonosítani legalább olyan idejétmúlt dolog, mint a Hatodik érzéket emlegetni M. Night Shyamalannal kapcsolatban, vagy a Dogma-mozgalom előírásait követelni Lars von Trier filmjeitől. Múlt hónapban bejelentették, hogy Pattinson alakíthatja Batmant Matt Reeves 2021-ben mozikba érkező filmjében, a kezdeti megrökönyödést pedig egyre inkább átvette a bizakodás: a young adult vámpír-sztori óta Pattinson ugyanis körülbelül olyan tudatosan reformálta meg karrierjét, ahogy Matthew McConaughey tette néhány évvel ezelőtt. Utóbbinak mindez végül Oscart ért – simán benne van a pakliban, hogy hamarosan előbbit is utoléri az Akadémia szeretete. A tengerentúlon máris úgy beszélnek róla, mint az elmúlt tíz év egyik legizgalmasabb színészéről.

A The Hollywood Reporter értesülései szerint Batman szerepét Pattinson meglehetősen gyorsan elnyerte: 33 évesen elég fiatal ahhoz, hogy siker esetén hosszú ideig a hátán cipelje a maszkos szuperhőst, a már emlegetett Alkonyat-filmekkel és a Harry Potter és a Tűz serlegével pedig már évekkel elnyerte a fiatalabb mozirajongók kegyeit – legalább ilyen fontosak voltak azonban a rendező számára azok a kis, független filmek, amelyekben Pattinson a blockbusterek után szerepelt. Dolgozott David Cronenberggel (Cosmopolis, Térkép a csillagokhoz), David Michôddal (Országúti bosszú), szerepelt a Z, az elveszett város című 2016-os kalandfilmben, mely a kasszáknál ugyan elhasalt, de

a kritikusok odáig voltak érte.

A közelmúltban készített filmjei azonban még ezeknél is nagyobb feltűnést keltettek. Benny és Josh Safdie Cannes-ban bemutatott Jólétében élete legjobbját alakítja, ráadásul eddigi szerepeivel is tökéletesen szembement: egy lecsúszott bűnöző junkie-t játszik, aki megpróbálja kiszabadítani testvérét a sittről. Már nálunk is látható a moziban tavalyi filmje, a Csillagok határán; Claire Denis különleges hangulatú sci-fijének is ő a főszereplője.

A Pattinson-reneszánszt tovább fűti Danny Boyle nyilatkozata, aki szerint Batman után egy újabb ikonikus férfihőst is neki kellene játszania: James Bondot. Sokáig úgy volt, hogy a sorozat 25. epizódját Boyle rendezi majd, kreatív nézeteltérések miatt azonban ez végül meghiúsult. „Annyira bizarr volt, ott ültem és azon gondolkodtam: Istenem, neki kellene lennie a következő Bondnak” – jutott eszébe a rendezőnek Csillagok határán nézése közben.
Pattinson jelenleg 33 éves –

két évvel fiatalabb, mint Sean Connery

volt, amikor először bújt a 007-es bőrébe; George Lazenby azonban az Őfelsége titkosszolgálatában idején csak 29 éves volt. Roger Moore, Timothy Dalton és Pierce Brosnan már a negyvenes éveikben jártak, mikor megkapták a szerepet, de Daniel Craig is 38 volt a Casino Royale forgatásakor. Korban tehát illene a szerep Pattinsonhoz – a probléma inkább a frissen aláírt Batman-szerződése, melynek tintája talán még meg sem száradt. Egyelőre két filmre kötelezte el magát, de ott van még Christopher Nolan titokzatos és nagyon várt új thrillere, a Tenet is. Ha azonban Ben Affleckkel ellentétben Pattinsonnak bejön a Batman-szerep, lehet, hogy a következő Igazság ligájában már minden szuperhőst ő alakít majd, biztos, ami biztos.

Figyelmébe ajánljuk